562
Ο Ρότζερ Γουότερς και ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ: σε όσα ήδη τους χώριζαν προστέθηκε ο Πούτιν | CreativeProtagon/Facebook

Ο ένας Pink Floyd με τη Μόσχα, ο άλλος με το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2022, 21:10
Ο Ρότζερ Γουότερς και ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ: σε όσα ήδη τους χώριζαν προστέθηκε ο Πούτιν
|CreativeProtagon/Facebook

Ο ένας Pink Floyd με τη Μόσχα, ο άλλος με το Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2022, 21:10

Το ότι ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ και ο Ρότζερ Γουότερς, οι πιο επιφανείς από τους Pink Floyd, είναι ψυχραμένοι εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δηλαδή πολύ περισσότερο καιρό από όσο πέρασαν μαζί στο ίδιο θρυλικό συγκρότημα, είναι γνωστό. Πλέον, όμως, έχουν ακόμη έναν λόγο να αντιπαθούν ο ένας τον άλλον: τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουρανία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του μήνα, ο Ρότζερ Γουότερς, ιδρυτικό μέλος της θρυλικής μπάντας, έδωσε μια εκρηκτική συνέντευξη στο CNN, στην οποία χαρακτήρισε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως «εγκληματία πολέμου» που «τροφοδοτεί τη φωτιά στην Ουκρανία» και επέκρινε το ΝΑΤΟ για την «επέκτασή του έως τα σύνορα της Ρωσίας» ενώ δεν παρέλειψε να υποστηρίξει πως «η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα».

Ομως, όσον αφορά ειδικά τη Ρωσία, η στάση του Γουότερς τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπήρξε τουλάχιστον ασυνεπής. Τουλάχιστον αυτό επισημαίνει σε άρθρο του ο Πολ Ντάλισον του Politico. Γιατί μία εβδομάδα πριν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατάξει στα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Russian Today – «το φερέφωνο του Κρεμλίνου» σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο – χαρακτήρισε τη συζήτηση περί εισβολής ως «μαλακία», λέγοντας πως «οποιοσδήποτε με δείκτη νοημοσύνης μεγαλύτερο από θερμοκρασία δωματίου γνωρίζει πως μια εισβολή είναι ανοησία».

Στις αρχές Μαρτίου ο Γουότερς έβαλε κατά του ρώσου προέδρου, γράφοντας στο Facebook πως ήταν «αηδιασμένος» από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και κάνοντας λόγο «εγκληματικό λάθος» και «ενέργεια ενός γκάνγκστερ». Ομως στην ίδια ανάρτησή του επέκρινε και τις δυτικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας πως «τροφοδοτούν τη φωτιά… αποστέλλοντας όπλα στην Ουκρανία». Θέλησε δε να καταγγείλει την «προπαγάνδα με στόχο τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας» μέσω ενός podcast στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Μπράιαν Ινο και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο δημοσιογράφος του Politico γράφει (με μια χροιά ειρωνείας) πως δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα για το οποίο να μην έχει άποψη ο 78χρονος Ρότζερ Γουότερς. «Εχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ “κράτος απαρτχάιντ”, καταφέρθηκε κατά των ψηφοφόρων του Brexit (“Νόμιζα ότι ήμασταν καλύτεροι. Εκανα λάθος”), κατέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ (“Οι υπόνομοι κατακλύζονται από άπληστους και ισχυρούς άνδρες”) και επιτέθηκε στην “άρχουσα τάξη” επειδή ενέκλεισε τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ», αναφέρει ενδεικτικά ο Ντάλισον.

Ντέιβιντ Γκίλμουρ και Ρότζερ Γουότερς μαζί πάνω στη σκηνή, στο Λονδίνο το 2005 (Jon Furniss/WireImage/Getty Images)

Οσον αφορά τον Ντέιβιντ Γκίλμουρ, ο οποίος προσχώρησε στους Pink Floyd το 1967, λίγο μετά την αποχώρηση του Σιντ Μπάρετ (ο Γουότερς αποχώρησε το 1985) η στάση του απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι εντελώς διαφορετική. Τον περασμένο Απρίλιο οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν το «Hey Hey, Rise Up!», ένα νέο σινγκλ στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Αντρίι Κλίμνιουκ, φρόντμαν του ουκρανικού ροκ συγκροτήματος Boombox, με τα έσοδα από τις πωλήσεις να διατίθενται για τη συνδρομή της Ουκρανίας.

Μιλώντας στο Rolling Stone o 76χρονος Γκίλμουρ ανέφερε πως ήταν η ουκρανή νύφη του αυτή που του επέστησε την προσοχή σε ένα βιντεοκλίπ του Κλίμνιουκ. «Τα εγγόνια μου κατάγονται κατά το ήμισυ από την Ουκρανία, η νύφη μου η Τζανίνα είναι Ουκρανή — η γιαγιά της ήταν στο Χάρκοβο μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες. Είναι πολύ ηλικιωμένη, ανάπηρη, σε αναπηρικό καροτσάκι και έχει και έναν φροντιστή, και η Τζάνινα και η οικογένειά της, κατάφεραν να τη μεταφέρουν από την Ουκρανία μέχρι τα πολωνικά σύνορα και τώρα μπόρεσαν να την πάνε στη Σουηδία», είπε, μιλώντας στον Guardian.  Το σχόλιο του, όσον αφορά τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ρότζερ Γουότερς το περασμένο Μάρτιο και Φεβρουάριο, ήταν απλά: «Ας πούμε πως απογοητεύτηκα και ας πάμε παρακάτω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...