Πέντε σημαντικές κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε μια περίοδο που οι εταιρείες του Πεκίνου βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών ρυθμιστικών Αρχών.
Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ δεν υποβάλλουν τις οικονομικές καταστάσεις τους στους ελεγκτές που είναι πιστοποιημένοι από τις αμερικανικές Αρχές.
Ενας νόμος που ψηφίστηκε το 2020 από το αμερικανικό Κογκρέσο, ωστόσο, υποχρεώνει κάθε εταιρεία που είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ να προχωρεί στην επικύρωση των οικονομικών στοιχείων τους από γραφείο πιστοποιημένο από τον ανεξάρτητο λογιστικό οργανισμό PCAOB. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να διαγραφούν από το 2024.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Sinopec και PetroChina ανέφεραν σε χωριστές ανακοινώσεις τους την Παρασκευή πως «αποσύρονται εθελουσίως» από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο οποίο είναι εισηγμένες.
Η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία China Life Insurance, ο κινεζικός γίγαντας του αλουμινίου Chalco, καθώς και μια θυγατρική της Sinopec με έδρα τη Σανγκάη προέβησαν σε παρόμοιες ανακοινώσεις, κατά την ίδια πηγή.
Οι παραπάνω εταιρείες δικαιολογούν την απόφαση τους αυτή επικαλούμενες τα κόστη που απαιτούνται για να συνεχίσουν να είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την επιβάρυνση που αντιπροσωπεύει ο σεβασμός των υποχρεώσεων όσον αφορά τους ελέγχους.
Σημειώνεται πως οι πέντε όμιλοι περιλαμβάνονται σε ένα κατάλογο επιχειρήσεων που έχουν προειδοποιηθεί να συμμορφωθούν με τις λογιστικές υποχρέωσεις τις οποίες έχει θέσει η αμερικανική Αρχή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και απειλούνταν, έτσι κι αλλιώς, με αποβολή από το Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.
Αξίζει εξάλλου να αναφερθεί πως οι εξελίξεις αυτές μοιάζει να συμβαδίζουν με την προϋπάρχουσα ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, η οποία γνώρισε νέα κλιμάκωση, πριν λίγες ημέρες, όταν η πρέοδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την διεκδικούμενη από την Κίνα Ταϊβάν, και η οποία οδήγησε στη διακοπή της συνεργασίας των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς, περιλαμβανομένου του διαλόγου μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και των συνομιλιών για το Κλίμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News