545
Ο Μέρικ Γκάρλαντ, υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δίνει συνέντευξη Τύπου για την έφοδο στο σπίτι του Τραμπ | REUTERS/Evelyn Hockstein

Απόρρητα έγγραφα «για πυρηνικά όπλα» έψαχνε το FBI στην έπαυλη Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 10:01
Ο Μέρικ Γκάρλαντ, υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δίνει συνέντευξη Τύπου για την έφοδο στο σπίτι του Τραμπ
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Απόρρητα έγγραφα «για πυρηνικά όπλα» έψαχνε το FBI στην έπαυλη Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 10:01

Η ομοσπονδιακή αστυνομία επιδίωκε να ανακτήσει απόρρητα κρατικά έγγραφα σχετικά με πυρηνικά όπλα όταν διεξήγαγε έρευνα στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Washington Post χωρίς να τις κατονομάζει.

Δεν είναι σαφές ως αυτό το στάδιο εάν τα έγγραφα που αναζητούσε το FBI βρέθηκαν, κατά το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε την Πέμπτη, ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι νομικοί εκπρόσωποί του «συνεργάζονταν πλήρως» στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής έρευνας, λίγη ώρα αφότου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ τοποθετήθηκε δημοσίως για την έρευνα του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες ερεύνησαν την οικία του Τραμπ στη Φλόριντα, προκειμένου –σύμφωνα με πηγές– να εξακριβωθεί εάν είχε αφαιρέσει αρχεία παρανόμως από τον Λευκό Οίκο κατά την αποχώρησή του.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ τόνισε ότι ενέκρινε προσωπικά την απόφαση για τη διενέργεια έρευνας στο σπίτι του Τραμπ. Σημείωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από δικαστήριο να δώσει στη δημοσιότητα το ένταλμα λόγω «ουσιώδους δημοσίου συμφέροντος», αφότου ο Τραμπ είχε γνωστοποιήσει την έφοδο πρακτόρων του FBI στο σπίτι του το βράδυ της Δευτέρας.

Στις 14 Ιανουαρίου του 2021, έξι ημέρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, εργαζόμενοι φόρτωσαν δεκάδες κούτες σε φορτηγό έξω από τον Λευκό Οίκο – REUTERS/Erin Scott/File Photo

Η επιβεβαίωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης ήταν μάλλον ασυνήθιστη, με δεδομένο ότι σπανίως συζητώνται από αξιωματούχους έρευνες σε εξέλιξη.

Η άνευ προηγουμένου έρευνα στο θέρετρο του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, σηματοδότησε σημαντική κλιμάκωση σε μια από τις πολλές έρευνες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια της θητείας του και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε σφοδρή κριτική και διαδικτυακές απειλές αυτήν την εβδομάδα, στον απόηχο της συγκεκριμένης έρευνας.

Ενας άνδρας με «μάσκα Τραμπ» και την χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή των φυλακισμένων, χαιρετά τους περαστικούς μπροστά στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν – REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

Υποστηρικτές του Τραμπ και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι εκμεταλλεύονται την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία για να βάλουν στο στόχαστρο τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το FBI είχε κάνει γνωστό πως ένοπλος προσπάθησε να παραβιάσει εγκαταστάσεις του στο Σινσινάτι. Aνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με έναν ύποπτο που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ο Γκάρλαντ καταδίκασε τις επιθέσεις σε υπαλλήλους του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Δεν θα μείνω σιωπηλός όταν η ακεραιότητά τους δέχεται αδίκως επίθεση», τόνισε.

Υποστηρικτές του Τραμπ στο δρόμο για το θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο με αμερικανική σημαία και πλακάτ που γράφει: «Υπουργείο Δικαιοσύνης + FBI = Διεφθαρμένοι» – REUTERS/Marco Bello

Απειλές για τη ζωή του δέχεται και ο ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα, που υπέγραψε το ένταλμα για την έρευνα του FBI. Προσωπικά του στοιχεία, όπως διεύθυνση κατοικίας και ονόματα και διευθύνσεις των στενών συγγενών του έχουν δημοσιοποιηθεί στο Ιντερνετ, σε ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν ακροδεξιές ομάδες, κάποιες από τις οποίες είχαν χρησιμοποιήσει και κατά την προετοιμασία της εισβολής τους στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Η υπηρεσία που έχει την ευθύνη προστασίας του δικαστικού σώματος έχει λάβει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλειά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...