Τα απομεινάρια της αστρικής έκρηξης ενός σουπερνόβα είδαν «πεντακάθαρα» αυστραλοί επιστήμονες χάρη στον καινούργιο υπερυπολογιστή που μπήκε σε λειτουργία στη μακρινή ήπειρο.
Μέσα στο πρώτο μόλις 24ωρο της λειτουργίας του, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Οι ερευνητές κατάφεραν να επεξεργαστούν μία σειρά από παρατηρήσεις με ραδιοτηλεσκόπιο και να αναπαράγουν μία λεπτομερέστατη εικόνα μεγάλης ευκρίνειας από την «τελευταία ανάσα» ενός αστέρα που πέθανε πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, στη Νεολιθική Εποχή, από ό,τι υπολογίζουν οι επιστήμονες.
Ο τεράστιος όγκος των στοιχείων που «βλέπει» το υπερσύγχρονο ραδιοτηλεσκόπιο της Αυστραλίας Askap, το οποίο εκτείνεται σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στην αυστραλιανή έρημο, απαιτεί λογισμικό και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για να μετατραπεί σε εικόνες που μπορούν να αναλύσουν οι επιστήμονες.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στον Guardian, το καινούργιο ερευνητικό υπερυπολογιστικό κέντρο της χώρας, Pawsey, κάνει αυτό ακριβώς και ο υπερυπολογιστής του με το όνομα Setonix, παρέδωσε το πρώτο εντυπωσιακό και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον, δείγμα των ικανοτήτων του.
Το Askap αποτελείται από μία διάταξη 36 κεραιών, που όλες μαζί συνθέτουν το τηλεσκόπιο και το διαχειρίζεται η Εθνική Επιστημονική Υπηρεσία της Αυστραλίας, CSIRO.
Η εντυπωσιακή εικόνα δείχνει τα ίχνη ενός αστέρα που πεθαίνει, ό,τι απέμεινε από ένα μακρινό ουράνιο αντικείμενο, το G261.9+5.5, μετά την αστρική έκρηξη.
Υπολογίζεται ότι χρονολογείται πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, απέχει 10.000-15.000 έτη φωτός από τη Γη και έχει διάμετρο περίπου 100 έτη φωτός! Οι επιστήμονες εντόπισαν τον υπερκαινοφανή αστέρα (σουπερνόβα) για πρώτη φορά, το 1967.
Μελετώντας τα στοιχεία από το τηλεσκόπιο και τον υπερυπολογιστή, οι αστρονόμοι θα αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία του αστέρα και τα διαγαλαξιακά μαγνητικά πεδία τα οποία διαπέρασε η ύλη του μετά την έκρηξη.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την εικόνα και ανυπομονούν να ανακαλύψουν και άλλα ουράνια αντικείμενα με τον νέο υπερυπολογιστή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News