Ενα τελείως διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας, σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, θα ακολουθήσει η χώρα μας το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας στο Protagon, στον νέο σχεδιασμό για τον περιορισμό της πανδημίας δεν περιλαμβάνονται γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, όπως είχε συμβεί τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά στοχευμένα και για συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Αλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε εκ νέου οριζόντιο λουκέτο στη χώρα, λόγω και των νέων οικονομικών δυσκολιών που θα προκύψουν, κυρίως από τις αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπό το πρίσμα αυτό, η χρήση της μάσκας θα παραμένει υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες και στα ταξί, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Επίσης θα υπάρξει νέα αυστηρή σύσταση για τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ αυτό το μέτρο θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτικό για τους κλειστούς και τους ανοικτούς χώρους, στην περίπτωση που ξεκινήσει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν δίχως να φορούν μάσκα οι μαθητές, όμως σε τμήματα ή ακόμη και σχολεία όπου θα υπάρξει μεγάλη συρροή κρουσμάτων, η μάσκα θα γίνεται υποχρεωτική. Και σε αυτήν την περίπτωση το πλάνο είναι δυναμικό και προβλέπει την επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας στις σχολικές αίθουσες, αλλά και πάλι, μόνο στην περίπτωση που θα πιεστεί το ΕΣΥ. Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσει πρόσφατα ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, όπως κάνουν και όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πάντως, στην περίπτωση που η πανδημία του κορονοϊού δείξει και πάλι τα δόντια της με νέες και πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επεξεργαστεί ένα πρώτο σχέδιο με μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν το φθινόπωρο.
Στα συρτάρια του Θάνου Πλεύρη υπάρχουν έτοιμα μοντέλα ενεργοποίησης για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, με τις ιδιωτικές κλινικές να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο και να μπαίνουν στο παιχνίδι της διαχείρισης των κρουσμάτων.
Στην περίπτωση, πάντως, που η κατάσταση ξεφύγει από τα όρια, το ΕΣΥ νοσήσει και αρχίσουν να καταγράφονται πολλοί νεκροί από λοίμωξη Covid καθημερινά, τα λουκέτα θα ξεκινήσουν από τους χώρους διασκέδασης, θα εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα στο αριθμό των ατόμων στην εστίαση, στις εκκλησίες, στα γυμναστήρια και στις αθλητικές εκδηλώσεις.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι έμμεσα υποχρεωτικό, όπως στο παρελθόν, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά, «η πανδημία είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό φαινόμενο και έχει αλλάξει δραματικά. Για αυτό και υπάρχουν ειδικοί επιδημιολόγοι που παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο και αναλόγως προτείνουν και τροποποιούν τα μέτρα, τις συστάσεις», όπως εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε με ακρίβεια και ότι όλα μπορούν να συμβούν, σε περίπτωση που επικρατήσει κάποια μετάλλαξη η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική και συγχρόνως προκαλεί βαριά νόσηση και θάνατο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News