Δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τις με «επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», όπως τιτλοφορείται, για την οποία μίλησε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των δηλώσεων του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, η οποία διακόπτει τις θερινές διακοπές της στις 22 Αυγούστου, έπειτα από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης το οποίο αποδέχτηκε η κυβέρνηση, στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα πως τάσσεται υπέρ της πλήρους διερεύνησης του ζητήματος που προέκυψε με τη νόμιμη, όπως τη χαρακτηρίζει, επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
Ορίζεται, συγκεκριμένα, ότι «ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της».
«Η υποχρέωση παροχής γνώμης», κατά τα παραπάνω, «καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας (σ.σ. ΠΝΠ) Διοικητή», δηλαδή τον Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα μετά από την υποβολή της παραίτησης του Παναγιώτη Κοντολέοντος στον Πρωθυπουργό την Παρασκευή.
Προβλέπεται, επίσης, η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ, για τις επιχειρήσεις άρσης απορρήτου των επικοινωνιών.
Κατά την ΠΝΠ, η υπηρεσία «ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας.
Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών».
Μπορείτε να δείτε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εδώ.
Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις ανακοινώσεις του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων τη Δευτέρα, τόνισε πως «στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές» και προανήγγειλε για μια σειρά θεσμικών αλλαγών στην ΕΥΠ οι οποίες «θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους», ξεκινώντας «από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις», κάτι που «πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
Oπως δήλωσε αναλυτικότερα ο ίδιος, τα μέτρα στοχεύουν στα εξής:
«Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News