Τo Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε την Παρασκευή 5 Αυγούστου ότι ενέκρινε τον κανονισμό για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον εφετινό χειμώνα ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ενωση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα ενεργοποίησης ενός ‘‘ενωσιακού συναγερμού’’ σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, και σε τέτοια περίπτωση η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου θα καταστεί υποχρεωτική».
Τα κράτη-μέλη της Ενωσης συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωσή τους την τελευταία πενταετία για το διάστημα από 1ης Αυγούστου 2022 μέχρι και 31 Μαρτίου 2023, με μέτρα δικής τους επιλογής. Το Συμβούλιο διευκρίνισε ορισμένες εξαιρέσεις και δυνατότητες εφαρμογής μερικής ή σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρους παρέκκλισης από τον υποχρεωτικό στόχο μείωσης.
Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη-μέλη που δεν είναι διασυνδεδεμένα με δίκτυα φυσικού αερίου άλλων κρατών-μελών εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές μειώσεις φυσικού αερίου, καθώς δεν θα μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς όφελος άλλων κρατών-μελών. Τα κράτη-μέλη των οποίων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι συγχρονισμένα με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και εξαρτώνται περισσότερο από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα εξαιρούνται επίσης σε περίπτωση που αποσυγχρονιστούν από το δίκτυο τρίτης χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κρίσης εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα κράτη-μέλη μπορούν να περιορίσουν τον στόχο μείωσης για να προσαρμόσουν τις υποχρεώσεις μείωσης της ζήτησης εάν έχουν περιορισμένες διασυνδέσεις με άλλα κράτη-μέλη και μπορούν να δείξουν ότι οι εξαγωγικές τους ικανότητες και η εγχώρια υποδομή τους χρησιμοποιούνται για την ανακατεύθυνση φυσικού αερίου σε άλλα κράτη-μέλη στο μέγιστο. Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να περιορίσουν τον στόχο μείωσης αν έχουν υπερβεί τους στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου, αν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ως πρώτη ύλη για κρίσιμες βιομηχανίες ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετική μέθοδο υπολογισμού αν η κατανάλωση αερίου τους έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8% το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να ενισχύσουν τον ρόλο του Συμβουλίου στην ενεργοποίηση του «συναγερμού». Η ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί με εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση για την ενεργοποίηση «συναγερμού» σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου για σοβαρή έλλειψη αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης αερίου ή αν πέντε ή περισσότερα κράτη-μέλη που έχουν κηρύξει συναγερμό σε εθνικό επίπεδο ζητήσουν από την Επιτροπή να το κάνει.
Κατά την επιλογή μέτρων μείωσης της ζήτησης, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ότι θα εξετάσουν κατά προτεραιότητα μέτρα που δεν επηρεάζουν προστατευμένους πελάτες, όπως νοικοκυριά και βασικές υπηρεσίες για τη λειτουργία της κοινωνίας, όπως κρίσιμες υποδομές, υγειονομική περίθαλψη και άμυνα. Πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα για την ενθάρρυνση της αλλαγής καυσίμου στη βιομηχανία, εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης, στοχευμένες υποχρεώσεις για μείωση της θέρμανσης και ψύξης και μέτρα που βασίζονται στην αγορά, όπως οι πλειστηριασμοί μεταξύ εταιρειών.
Τα κράτη-μέλη θα επικαιροποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης που καθορίζουν τα μέτρα μείωσης της ζήτησης που σχεδιάζουν και θα αναφέρουν τακτικά στην Επιτροπή την πρόοδο των σχεδίων τους.
Ο κανονισμός εγκρίθηκε επίσημα μέσω γραπτής διαδικασίας. Η υιοθέτηση ακολουθεί πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από τους υπουργούς στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 26 Ιουλίου. Ο κανονισμός θα δημοσιευθεί πλέον στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα.
Η ρύθμιση είναι ένα εξαιρετικό και έκτακτο μέτρο, που προβλέπεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Θα ισχύει για ένα έτος και η Επιτροπή θα προβεί σε επανεξέταση για να εξετάσει την παράτασή του υπό το φως της γενικής κατάστασης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έως τον Μάιο του 2023.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News