Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος που επικρατεί μίλησε την Τετάρτη ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως οι εργοδότες που «παραπονιούνται» ότι δε βρίσκουν εργαζόμενους θα πρέπει να σκεφτούν αν προσφέρουν «το σωστό πακέτο αποδοχών αλλά και ποιότητα εργασίας».
Στο πεδίο που αναλογεί στην κυβέρνηση, πάντως, ο κ. Πατέλης άφησε να εννοηθεί, μιλώντας την τηλεόραση του Alpha, ότι το επόμενο έτος η πολιτεία θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατέλης ανέφερε: «Αν δούμε την παγκόσμια οικονομία, έχουμε το πρόβλημα του πληθωρισμού, όπως όλοι ξέρουμε. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανεβάζουν σιγά σιγά τα επιτόκια. Αυτό θα πει ότι τα δάνεια γίνονται πιο ακριβά και η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί. Αυτός είναι ουσιαστικά ο σκοπός των κεντρικών τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό».
Η χώρα μας, συνέχισε, διαθέτει κάποια «πλεονεκτήματα» σε σχέση με άλλα κράτη που έρχονται αντιμέτωπα με την παραπάνω κατάσταση.
«Είναι ο τουρισμός, είναι οι ξένες επενδύσεις –είχαμε τον υψηλότερο αριθμό ξένων επενδύσεων στη χώρα μας τους τελευταίους 12 μήνες εδώ και 20 χρόνια–, είναι η πολιτική σταθερότητα. Είδαμε στην Ιταλία η κυβέρνηση κατέρρευσε. Οι αγορές σήμερα τοποθετούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κάτω από αυτές της Ιταλίας, κάτι το οποίο ουσιαστικά δείχνει την αξιοπιστία της χώρας μας», σημείωσε.
Ενόψει του δύσκολου –σύμφωνα με τους αναλυτές– χειμώνα που ακολουθεί, η Ελλάδα θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση ακόμη και σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία, η βιομηχανία της οποίας ενδέχεται να δεχθεί σημαντικές συνέπειες από την ενεργειακή κρίση, συνέπειες που δε θα αγγίξουν τη χώρας μας λόγω των χαρακτηριστικών της εγχώριας οικονομίας, ανέφερε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού.
Διαβεβαίωσε, δε, ότι η κυβέρνηση «είναι προετοιμασμένη για τον χειμώνα» και ότι θα σταθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Πατέλης παρέπεμψε στην πάγια γραμμή της κυβέρνησης περί «στοχευμένων μέτρων»: «Μία μείωση ΦΠΑ θα ευννοούσε περισσότερο τους πλούσιους για τον απλό λόγο ότι καταναλώνουν περισσότερο. Τα μέτρα βοήθειας πρέπει να είναι στοχευμένα, γιατί όσο πιο στοχευμένα είναι τόσο πιο πολύ κόσμο μπορείς να βοηθήσεις».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Alpha Τώρα», ο οικονομολόγος δήλωσε ότι εργοδότες εξακολουθούν «να γκρινιάζουν και να παραπονιούνται ότι δε μπορούν να βρουν εργαζόμενους να προσλάβουν».
«Σε αυτό εμείς απαντάμε “αυξήστε τους μισθούς, βελτιώστε τις συνθήκες εργασίας” (…). Δεν είμαστε στο 28% ανεργία είμαστε στο 12%, και αν μια επιχείρηση δεν μπορεί να βρει εργαζομένους, πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν προσφέρει το σωστό πακέτο αποδοχών αλλά και ποιότητα εργασίας. Δεν είναι μόνο οι αποδοχές, πρέπει και ο εργαζόμενος να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και να τηρούνται και οι εργασιακές νομοθεσίες».
Ως προς το κομμάτι τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ο ίδιος θύμισε πως «ανεξαρτητοποιήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, λειτουργεί τώρα ως Ανεξάρτητη Αρχή», κάτι που όπως υποστήριξε της επιτρέπει «να κάνει την δουλειά της καλύτερα, να ελέγχει τις παραβιάσεις που ενδεχομένως γίνονται στον εργασιακό χώρο».
Σε ερώτηση σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Πατέλης θύμισε πως αυξήθηκε κατά 10% το 2022 και περιορίστηκε να πει πως αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και το 2023. Η δήλωση αυτή του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού ήρθε λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών περί επίσπευσης της επόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (από 713 ευρώ που είναι σήμερα) με τη διαδικασία να αρχίζει από το φθινόπωρο, ώστε η αύξηση να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως τα αυξημένα, χάρη στον τουρισμό, δημοσιονομικά περιθώρια αναμένεται να επιτρέψουν τη χορήγηση ενός μεγάλου πακέτου στήριξης της κοινωνίας που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ (περισσότερα εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News