Ακόμη 12 κρούσματα με λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσε την τελευταία εβδομάδα Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ως εκ τούτου, τα κρούσματα για φέτος στη χώρα μας έχουν ανέλθει στα 25.
Τα 19 από αυτά παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα έξι είχαν ήπιες εκδηλώσεις (πυρετό).
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα 35 άτομα μετά από μόλυνση με ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.
Εκτακτοι ψεκασμοί
Για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο, θα πραγματοποιηθούν εκτάκτως ψεκασμοί στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Δέλτα και του δήμου Αλεξάνδρειας και μετά την καταγραφή μεγάλης αύξησης στον πληθυσμό ακμαίων κουνουπιών.
Συγκεκριμένα, θα διενεργηθούν εναέριες ακμαιοκτονίες με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου, με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών. Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση ως σαράντα χιλιάδων στρεμμάτων.
Για τους ψεκασμούς έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ οι δράσεις θα ξεκινήσουν μετά τη δύση του ηλίου, με πτήσεις διάρκειας το ανώτερο έως δύο ώρες, σε ακατοίκητες περιοχές και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής.
Για προληπτικούς, άλλωστε, λόγους επιβάλλεται η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και η λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθόλη τη διάρκεια των ψεκασμών το βράδυ να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News