287
O Κίριλ Πετκόφ – η κυβέρνησή του κατέρρευσε και η Βουλαρία πορεύεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου | EPA/STEPHANIE LECOCQ

Κάλπες και στη Βουλγαρία, αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Πετκόφ

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 14:44
O Κίριλ Πετκόφ – η κυβέρνησή του κατέρρευσε και η Βουλαρία πορεύεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου
|EPA/STEPHANIE LECOCQ

Κάλπες και στη Βουλγαρία, αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Πετκόφ

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2022, 14:44

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ όρισε τη 2α Οκτωβρίου ως την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, έπειτα από την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ.

Αυτές θα είναι οι τέταρτες εκλογές στη Βουλγαρία μέσα χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Ο Ράντεφ όρισε τον πρώην υπουργό Εργασίας Γκάλαμπ Ντόνεφ ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό και με το φάσμα της ενεργειακής ανεπάρκειας εν όψει χειμώνα.

Το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα ασκεί καθήκοντα από τις 2 Αυγούστου έως τον σχηματισμό της νέας, μετεκλογικής κυβέρνησης και, έχοντας σκοπό την άμεση εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναμένεται να κρατήσει μία σχετικώς ηπιότερη γραμμή απέναντι στο Κρεμλίνο.

Οι παρατηρητές των βουλγαρικών πολιτικών πραγμάτων θεωρούν σίγουρο ότι η κυβέρνηση Ντόνεφ θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης Πετκόφ η Βουλγαρία απέλασε προσφάτως 70 ρώσους διπλωμάτες.

Σόφια, αεροδρόμιο, 3 Ιουλίου. Υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας και μέλη των οικογενειών τους εγκαταλείπουν τη Σόφια ύστερα από τις απελάσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση Πετκόφ REUTERS/Spasiyana Sergieva

Η κυβέρνηση Πετκόφ έχασε την εξουσία έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έπειτα από ψηφοφορία τύπου «πρόταση δυσπιστίας» στην οποία έχασε τη δεδηλωμένη.

Τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν ότι το νέο βουλγαρικό κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένο σε πολλά κόμματα με περιορισμένα ποσοστά. Το κόμμα του Πετκόφ προπορεύεται και ακολουθεί το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, γνωστού από τα διάφορα σκάνδαλα.

Τα ίδια γκάλοπ καταγράφουν αυξημένα ποσοστά για τα εθνικιστικά και τα φιλορωσικά κόμματα της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δεύτερο κράτος-μέλος στο οποίο εκδηλώθηκε κυβερνητική και εν γένει πολιτική κρίση μετά την Ιταλία όπου κατέρρευσε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...