Γνωστοί για τον σκεπτικισμό τους απέναντι στην κλιματική κρίση, οι Τσέχοι μπορεί να αλλάξουν γνώμη μετά την πυρκαγιά των τελευταίων ημερών στη Βοημική Ελβετία, που θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.
Οι κάτοικοι της Πράγας, σε απόσταση 90 χλμ. ξύπνησαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας από την έντονη μυρωδιά του καπνού στην ατμόσφαιρα, καθώς οι άνεμοι μετέφεραν στην τσεχική πρωτεύουσα τα τοξικά απομεινάρια της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στα περίφημα δάση, εκεί όπου γυρίστηκε η ταινία «Τα χρονικά της Νάρνια», όπως σημειώνει ο Guardian.
Οι Τσέχοι είδαν να εκτυλίσσονται σκηνές που μόνο σε ταινίες ή στις ειδήσεις για άλλες χώρες είχαν δει: τεράστιες φλόγες να καίνε δέντρα και να απειλούν σπίτια, εκατοντάδες κατοίκους να εκκενώνονται, 400 πυροσβέστες και αεροσκάφη από άλλες χώρες να επιχειρούν στο μέτωπο και τελικά, 12.000 στρέμματα του εθνικού τους πάρκου να γίνονται στάχτη.
«Ηταν ένας δυνατό ξυπνητήρι για πολλούς», είπε ο Πετρ Κούτιλεκ, μέλος των Πρασίνων, που ελπίζει ότι τώρα η κλιματική αλλαγή θα γίνει θέμα προτεραιότητας για την κυβέρνηση της Τσεχίας.
Ακόμα και αρνητές της κλιματικής κρίσης, άρχισαν να αλλάζουν γνώμη, βλέποντας αυτή και άλλες φωτιές να κατακαίνε αυτό το καλοκαίρι την Ευρώπη.
Παραδοχή Φιάλα ότι «το κλίμα αλλάζει»…
Ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, που πρόσκεται στο κόμμα ODS, το οποίο συγκαταλέγεται στους σκεπτικιστές απέναντι στην κλιματική αλλαγή, επισκέφθηκε την καμένη περιοχή και είπε: «Θα έπρεπε να φορώ παρωπίδες και να μην σκέφτομαι λογικά αν δεν έβλεπα ότι το κλίμα αλλάζει με συγκεκριμένο τρόπο και ότι όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει πυρκαγιές λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών».
Είναι μία στροφή 180 μοιρών από τα λεγόμενα του προηγούμενου πρωθυπουργού, Βάτσλαβ Κλάους, συνιδρυτή του ODS, που αποκαλούσε «ψέμα» την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και όσους ήθελαν να αλλάξει πολιτική η Τσεχία, «απειλή για την ελευθερία και την οικονομική ανάπτυξη».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παλιότερη δημοσκόπηση, το 93% των Τσέχων δεχόταν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και το 86% έλεγε ότι θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά μόλις το 39% θεωρούσε ότι θα τους επηρεάσει προσωπικά.
Στην πράξη πάντως, η αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι τόσο εύκολη. Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας, Αννα Χουμπάκοβα, ανακοίνωσε ότι παρά την απαγόρευση της ΕΕ, στην Τσεχία θα εξακολουθήσουν να πωλούνται αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035.
Η κυβέρνηση ενέδωσε στα ισχυρά λόμπι της ενέργειας και δεν είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί μαζί τους, σημείωσε στον Guardian, o Αλμπιν Σιμπέρα, τσέχος πολιτικός αναλυτής. Για αυτό και τα κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό αρνούνται να παραδεχθούν ότι πρέπει να δράσουν άμεσα, ακόμα και μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο σπουδαιότερο εθνικό πάρκο της χώρας, πρόσθεσε.
Ιστορική ειρωνεία
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει την «ιστορική ειρωνεία», καθώς ομάδες περιβαλλοντικών ακτιβιστών συνέβαλαν στη βελούδινη επανάσταση του 1989 στην πρώην Τσεχοσλοβακία, διαμαρτυρόμενοι για τη βαριά βιομηχανική παραγωγή του κομμουνιστικού καθεστώτος, που προκαλούσε τρομερή ατμοσφαιρική ρύπανση και όξινη βροχή που κατέστρεφε τα δάση.
«Η ορατή καταστροφή του περιβάλλοντος εξαφανίστηκε τη δεκαετία του ’90, χάρη στις κρατικές βιομηχανίες που έκλεισαν, στη νέα τεχνολογία και στους κανονισμούς της ΕΕ. Η χώρα φαινόταν ότι βρισκόταν στο σωστό δρόμο για το περιβάλλον, σε συμφωνία με τη δυτική Ευρώπη, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έγιναν εμφανείς», τόνισε ο Κούτιλεκ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News