Υπάρχει ή δεν υπάρχει ύφεση στις ΗΠΑ; Το ερώτημα ετέθη από τον ανταποκριτή της Corriere della Sera στη Νέα Υόρκη, τον Μάσιμο Γκάτζι, και οι σχετικές απαντήσεις δόθηκαν από τον ίδιο.
Επειτα από την ανακοινωθείσα μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οι ΗΠΑ θεωρούνται, από τεχνικής απόψεως, σε ύφεση, δεδομένου ότι ακόμη και κατά το πρώτο τρίμηνο, ο εθνικός πλούτος είχε συρρικνωθεί (-1,6%). Ωστόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνείται ότι βρίσκεται σε ύφεση μία οικονομία με τόσο καλή επίδοση στην απασχόληση, δηλαδή με χαμηλή ανεργία (στο 3,6%) και με πολύ ισχυρό νόμισμα. Φυσικά, οι Ρεπουμπλικανοί αντιγυρίζουν στον Μπάιντεν ότι η εκ μέρους του άρνηση της πραγματικότητας σχετίζεται με τις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.
Αλλά και σε επίπεδο διανόησης ξιφουλκούν οι αρθρογράφοι έγραψε ο Γκάτζι.
Ούτε ο Δημοκρατικός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν ύφεση, επικαλούμενος και αυτός το μικρό ποσοστό της ανεργίας. Αλλοι οικονομολόγοι, όπως η διεύθυνση του οίκου Moody’s Analytics, αρνούνται την ύφεση με το επιχείρημα της αυξημένης κατανάλωσης των νοικοκυριών – μόνο που πρόκειται για αύξηση της κατανάλωσης των υπηρεσιών, ενώ οι αγορές αγαθών συρρικνώνονται. Στα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ, τόσο οι κρατικές δαπάνες όσο και τα αποθέματα έχουν μειωθεί.
Ο Γκάτζι «κοίταξε πέρα από τον Ατλαντικό», είδε την Ευρώπη και αναπόφευκτα έκανε τις συγκρίσεις.
Αναρωτιέται κανείς, έγραψε, ποιος βρίσκεται σε χειρότερη θέση. Οι ΗΠΑ που θεωρητικώς ήδη έχουν ύφεση ή η Ευρώπη με την επιβραδυνόμενη οικονομία της. Για τη δεύτερη, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν θετικό ΑΕΠ προς το παρόν, έστω και με το ασήμαντο +0,1% έπειτα από το +0,6% του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, σχολίασε ο Ιταλός, είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι η Ευρώπη είναι οικονομικά πιο υγιής από τις ΗΠΑ και όχι μόνο επειδή το ευρώ της αποδυναμώθηκε σε σχέση με το δολάριο.
Εδώ υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη παρατήρησε ο Γκάτζι.
Οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει ενεργειακή αυτονομία και είναι μακριά από τη σύγκρουση που μαίνεται στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου. Οι ευρωπαϊκές χώρες όμως είναι σκλάβες των αντιποίνων του Πούτιν, ο οποίος μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τις βρύσες εξαγωγής φυσικού αερίου κατά βούλησιν. Πράγμα που σημαίνει στασιμοπληθωρισμός αν το πάγωμα του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού ωθήσει την Ευρώπη σε ύφεση και καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Σε αυτά τα μέτωπα, η Αμερική είναι πολύ λιγότερο ευάλωτη.
Κανείς δεν αρνείται την επιβράδυνση των οικονομιών, όμως η αμερικανική είναι σε μεγάλο βαθμό επιθυμητή από τις νομισματικές αρχές της, επειδή η εγχώρια ζήτηση ήταν πολύ ζωηρή. Η συμφόρηση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι διεθνείς εντάσεις προκάλεσαν άλμα του πληθωρισμού στο 9,2%. Οι αυξήσεις στο κόστος του χρήματος που αποφάσισε η Fed (η οποία αρνείται και αυτή να θεωρήσει ότι οι ΗΠΑ περιήλθαν σε κατάσταση ύφεσης) έχουν φρενάρει την κτηματαγορά, ενώ το ισχυρό δολάριο εμποδίζει και τις αμερικανικές εξαγωγές.
Το πραγματικό σημείο για τις ΗΠΑ, επομένως, δεν είναι η ύφεση αλλά ο πληθωρισμός. Αν η Fed καταφέρει να τον επαναφέρει υπό έλεγχο, τα εμπόδια που τώρα εμποδίζουν την αμερικανική οικονομία θα αρθούν και η ανάπτυξη θα επιστρέψει. Εάν, από την άλλη πλευρά, οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται ή εάν προκληθεί ανατροπή τιμής-μισθών, η ύφεση θα έρθει πραγματικά και μπορεί να μην είναι βραχύβια.
Σημαντικά, από αυτή την άποψη, είναι τα στοιχεία για τους μισθούς που θα ανακοινωθούν στην Ουάσιγκτον, ενώ από τις αγορές έρχονται θετικά μηνύματα για τον πληθωρισμό. Στο μεταξύ η βενζίνη, η πιο σημαντική τιμή σε μια χώρα που ζει στους τέσσερις τροχούς, έπεσε στις τιμές του Μαΐου. Και συγκρατημένα θετικά νέα έρχονται επίσης από άλλους τομείς κατέληξε ο ιταλός ανταποκριτής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News