Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Παρίσι, το βράδυ της Πέμπτης, επίσκεψη που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των σχέσεων της Δύσης με τη Σαουδική Αραβία λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι δυτικές χώρες ζητούν από την αραβική χώρα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, ενώ την ίδια ώρα αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της αυξανόμενης περιφερειακής επιρροής του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας.
Ο Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρίγκιπα διάδοχο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
Από την πλευρά του, ο Μπιν Σαλμάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την «θερμή υποδοχή» που του επεφύλαξε στο Παρίσι.
Ο πρίγκιπας διάδοχος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τον Μακρόν «επιβεβαίωσαν την κοινή μας βούληση για την ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες μας σε όλους τους τομείς, για την συνέχιση του συντονισμού επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».
Εντονες αντιδράσεις
Προσωπικότητες της γαλλικής αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την απόφαση του Μακρόν να προσκαλέσει τον πρίγκιπα διάδοχο σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά από την αποτρόπαια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως σημείωσαν οι Times.
Πριν από τη συνάντηση, συνεργάτης του Μακρόν υπερασπίστηκε την πραγματοποίηση του δείπνου εργασίας σε μία στιγμή παγκόσμιας ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, ενώ υποσχέθηκε ότι θα τεθούν στη συζήτηση τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο γάλλος πρόεδρος «θα μιλήσει για το θέμα (ανθρώπινα δικαιώματα) με έναν γενικό τρόπο, αλλά θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο συνεργάτης του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο συνεργάτης του ανέφερε επίσης ότι αυτό το δείπνο είναι «απαραίτητο», δεδομένης της ανόδου των τιμών της ενέργειας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της επισιτιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών που υπάρχουν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλο, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτών των κρίσεων και να έχουμε μια επιρροή στην περιοχή προς όφελος όλων, ο μόνος τρόπος είναι να μιλάμε με όλους τους βασικούς παράγοντες», είπε ο ίδιος.
Επανέλαβε ακόμα τη σταθερή απαίτηση της Γαλλίας για τη διερεύνηση του αποτρόπαιου διαμελισμού της σορού του Κασόγκι και για την «προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων».
Η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελισαμπέτ Μπορν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα υπονομεύει τις δημόσιες δεσμεύσεις της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Προφανώς δεν τίθενται εν αμφιβόλω οι αρχές μας. Δεν τίθεται εν αμφιβόλω η προσήλωσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην ανατολική Γαλλία.
Οπως εκτιμούν οι ειδικοί, για τις δυτικές χώρες που αναζητούν εντατικά νέες πηγές ενέργειας, ο 36χρονος de facto ηγέτης της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο έχει καταστεί ένας «απαραίτητος» εταίρος.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο, και αυτές το εκμεταλλεύονται», ανέφερε η Καμίλ Λον, ερευνήτρια στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, με έδρα το Λονδίνο.
Μήνυση κατά Μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι
Στο μεταξύ, μήνυση για συνέργεια σε βασανιστήρια και καταναγκαστική εξαφάνιση για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι υποβλήθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι κατά του Μπιν Σαλμάν, όπως ανακοίνωσαν δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο γάλλος νομικός εκπρόσωπός τους.
Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο σαουδάραβας πρίγκιπας «είναι συνεργός στα βασανιστήρια και την καταναγκαστική εξαφάνιση του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018» και ότι «δεν απολαμβάνει ασυλία από δίωξη επειδή, ως πρίγκιπας διάδοχος, δεν είναι αρχηγός κράτους», ανακοίνωσαν η ΜΚΟ Democracy for the Arab World Now (DAWN) και η οργάνωση Trial International.
«Είμαι σκανδαλισμένη και εξοργισμένη που ο Μακρόν υποδέχεται με όλες τις τιμές τον εκτελεστή του αρραβωνιαστικού μου», δήλωσε η μνηστή του Κασόγκι, Χατιτσέ Τσενγκίζ, την Πέμπτη. «Ολες οι διεθνείς έρευνες που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής αναγνωρίζουν την ευθύνη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη δολοφονία», δήλωσε η ίδια.
Παράλληλα, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, δήλωσε στο AFP ότι αισθάνεται «βαθιά θορυβημένη από την επίσκεψη, λόγω του τι σημαίνει αυτή για τον κόσμο μας και για τον Κασόγκι και τους ανθρώπους σαν και εκείνον». Ο Μπιν Σαλμάν είναι ένας άνθρωπος που «δεν ανέχεται την οποιαδήποτε διαφωνία», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News