Αντιδράσεις στα social media προκάλεσε η στάση του τραγουδοποιού Σωκράτη Μάλαμα ο οποίος τη Δευτέρα ζήτησε σε συναυλία του στο Ρέθυμνο να κατέβει πανό με το σύνθημα «Βιαστής είναι», που τις προηγούμενες μέρες έκανε την εμφάνισή του και σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε συνέχεια της πρωτόδικη καταδίκης του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη και της προσωρινής απελευθέρωσης του.
Ο καλλιτέχνης είπε ότι συμφωνεί με το σύνθημα ωστόσο πρόσθεσε πως δεν επιθυμεί να βρίσκεται στον χώρο το πανό. «Η νομική κουλτούρα και η κυβερνητική παίζουνε λάθος ποδόσφαιρο στο γήπεδο και πετάνε τη μπάλα στις κερκίδες, κάπως έτσι. Κοίταξε, μ’ αρέσει και συμφωνώ με το σύνθημα, αλλά δε θέλω να υπάρχει αυτό το πράγμα πάνω μας. Κατεβάστε το και ανεβάστε το μετά πάλι, να μην το βλέπω. Αποσπάται η προσοχή μου πάρα πολύ. Το ξέρουμε, το γνωρίζουμε αυτό και συμφωνούμε απολύτως», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο ίδιος ανάρτησε, μάλιστα, στον λογαριασμό του στο Facebook ένα βίντεο από το ίδιο βράδυ στο οποίο ακούγεται να λέει τα παραπάνω.
Δυο μέρες μετά πολλοί χρήστες του Twitter, ιδιαίτερα, εμφανίζονται οργισμένοι με τον τραγουδοποιό και τραγουδιστή, το επίθετο του οποίου βρέθηκε στα trend της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για πολλές ώρες («#Μαλαμας»). Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα «τιτιβίσματα»:
-Στην Αρβανιτσα είχε ένα πανο σε όλη την συναυλία που έγραφε ΕΛΑΤΙΑ στα 10 μέτρα από την σκηνή. Δεν τον ενόχλησε.
-Άπειρα καπνογόνα και φωτοβολίδες σαν σε φιέστα του Ολυμπιακού. Δεν τον ενόχλησαν.
-Πανό "ΒΙΑΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ" στο πίσω πίσω μέρος του θεάτρου. Τον αποσυντόνιζε.#μαλαμας— HeyPicasso (@Hey_Picasso) July 26, 2022
Τόσοι καλλιτέχνες έπαιξαν με το πανό #Βιαστης_ειναι, αλλά μόνο στον Μάλαμα αποσπουσε την προσοχή! Συνήθως ζητούμε να κατέβει κάτι, όταν δεν συμφωνούμε. Το ναι μεν συμφωνώ, αλλά "μου αποσπά την προσοχή" είναι γελοιότητα. Για να μην πω και τί άλλο είναι.#Μαλαμας
— KonstantinaZ. ? (@KonstantinaZir) July 26, 2022
Φυσικά δεν έλειψαν και οι φωνές υπέρ του Σωκράτη Μάλαμα και εναντίον όσων έσπευσαν να επικρίνουν τον καλλιτέχνη. Ορισμένοι από αυτούς τους σχολιαστές τάχθηκαν ευρύτερα ενάντια στα φαινόμενα της λεγόμενης κουλτούρας της ακύρωσης (σ.σ. «cancel culture»).
Τόλμησες Μάλαμα να μη συμφωνήσεις με την ανάρτηση του πανό; πάρε τώρα λίγη αριστερή Δημοκρατία. #Μαλαμας
— Γιούρι Αντρόποφ (@maltez_zz) July 27, 2022
Ο κόσμος πάει σε συναυλίες για να ακούσει τραγούδια. Αν θέλει να δει διαμαρτυρίες πάει σε διαδηλώσεις. Επειδή ο κόσμος δεν παει σε διαδηλώσεις δεν σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη μετατροπή του χώρου τους σε ακτιβιστικό χάπενινγκ #Μαλαμας
— Κοινός Νους?? (@koinonou) July 27, 2022
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News