249
Το καταφύγιο Rifugio del Cervino που μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικά ιταλικό τώρα έγινε το μήλον της έριδος μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας | Instagram

Ιταλία-Ελβετία: Τα σύνορα μετατοπίστηκαν λόγω… κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 16:54
Το καταφύγιο Rifugio del Cervino που μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικά ιταλικό τώρα έγινε το μήλον της έριδος μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας
|Instagram

Ιταλία-Ελβετία: Τα σύνορα μετατοπίστηκαν λόγω… κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 16:54

Ο παγετώνας Theodul που λιώνει στις Αλπεις έχει μετατοπίσει τα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας, θέτοντας σε αμφισβήτηση την τοποθεσία ενός ιταλικού ορειβατικού καταλύματος. Η συνοριακή γραμμή εκτείνεται κατά μήκος ενός διαχωρισμού αποστράγγισης, το σημείο, δηλαδή, στο οποίο το λιωμένο νερό θα κυλήσει από κάθε πλευρά του βουνού προς τη μία ή την άλλη χώρα. Αλλά η υποχώρηση του παγετώνα σημαίνει ότι η λεκάνη απορροής έχει συρθεί προς το Rifugio del Cervino, ένα ιταλικό καταφύγιο κοντά στην κορυφή Testa Grigia μήκους 3.480 μέτρων και σιγά σιγά περνάει κάτω από το κτίριο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Instagram

Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο εστιατόριο του καταφυγίου, ο Φρέντερικ, ένας 59χρονος τουρίστας, ρώτησε: «Λοιπόν, που είμαστε τώρα; Στην Ιταλία ή στην Ελβετία»; Και ήταν μια ερώτηση που άξιζε να γίνει. Αλλωστε η απάντηση αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν με συμβιβασμό πέρυσι, χωρίς να γίνουν γνωστές λοιπές λεπτομέρειες.

Οταν το καταφύγιο χτίστηκε πάνω στον βράχο το 1984, τα 40 κρεβάτια και τα μακριά ξύλινα τραπέζια του ήταν σαφές ότι βρίσκονταν εξ ολοκλήρου σε ιταλικό έδαφος. Αλλά τώρα τα δύο τρίτα του καταφύγιου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κρεβατιών και του εστιατορίου, βρίσκονται τυπικά στη νότια Ελβετία.

Το θέμα έχει έρθει στο προσκήνιο επειδή η περιοχή, που βασίζεται στον τουρισμό, βρίσκεται στην κορυφή ενός από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου, που αυτή τη στιγμή κάνει σημαντικά έργα ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού τελεφερίκ που κατασκευάζεται λίγα μέτρα μακριά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...