Στις 7 το απόγευμα, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και de facto ηγέτης της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι μια διήμερη επίσκεψη με πετροδολάρια αλλά και υψηλούς γεωπολιτικούς συμβολισμούς.
Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η επίσημη επίσκεψη την Τρίτη και την Τετάρτη του 37χρονου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σηματοδοτούν τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας –που είχε επιβεβαιωθεί κατά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο και αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών στην Αθήνα– καθώς και το έντονο ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές περιέγραψαν ως ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις σχέσεις με την Ελλάδα –ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή– το γεγονός ότι η επίσκεψη του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα είναι η πρώτη τού διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018.
Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί και από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας μέσω της αποστολής μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση, η οποία έχει εκτιμηθεί από το Ριάντ, όπως διαμηνύθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη σαουδαραβική πρωτεύουσα –επίσκεψη στην οποία συμφωνήθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Μάλιστα η υπογραφή της συμφωνίας σύστασης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας το οποίο θα θεσμοθετεί τη διμερή συνεργασία ανά τομείς αποτελεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ισχυρό πειστήριο του στρατηγικού χαρακτήρων των σχέσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός πλέγματος συμμαχιών με χώρες του Κόλπου.
Οπως τονίστηκε από κυβερνητικές πηγές, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα συνοδεύεται από μία μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF) -τα μέλη της οποίας θα υπογράψουν και θα ανταλλάξουν συμφωνίες με τους έλληνες ομολόγους τους.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψει συμφωνία αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας με τον σαουδάραβα ομόλογό του. Εκτός από αυτήν όμως αναμένεται η υπογραφή κι άλλων συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και του πολιτισμού – από ελληνικής πλευράς το «παρών» στις διευρυμένες συνομιλίες θα δώσουν σίγουρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Το «mega» καλώδιο
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.
Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μeικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ. Το «mega καλώδιο», που σε πλήρη ανάπτυξη θα συνδέει χρήστες από την Ιταλία (Γένοβα) μέχρι τη Σιγκαπούρη, θα βάλει τη χώρα μας στην παγκόσμια αγορά των data. Πρόκειται, όπως λένε τηλεπικοινωνιακές πηγές, για μια συμφωνία γεωστρατηγικής σημασίας.
Τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα συνοδεύει 30μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία με στόχο επαφές και συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις.
Επιθυμία της Αθήνας είναι οι άμεσες επενδύσεις από την Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, η συνεργασία και σε νέους τομείς, καθώς και η ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι επιχειρηματικές επαφές έρχονται σε συνέχεια και της δραστηριοποίησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας και της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Αυτή σηματοδοτήθηκε πρόσφατα από την έλευση μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού επιχειρηματικού Φόρουμ και της συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλέχ (Khalid Al Faleh).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News