Το ότι στις συνόδους ασφαλείας κατά κανόνα κυριαρχεί η απαισιοδοξία είναι γνωστό αλλά και εν μέρει αναμενόμενο, δεδομένου ότι οι αρχικατάσκοποι, οι διπλωμάτες, οι υπουργοί άμυνας, και οι λοιποί αξιωματούχοι ασφαλείας που μετέχουν σε αυτές, καλούνται να προβλέπουν και να λαμβάνουν υπόψη τα χειρότερα πιθανά σενάρια όσον αφορά τις διεθνείς προκλήσεις.
Φέτος, όμως, στο Aspen Security Forum που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο του Κολοράντο, επικράτησε «ο φόβος και η εχθρότητα», υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι του Politico που κάλυψαν τη σύνοδο.
«Τα ζητήματα που θίχτηκαν εκτείνονταν από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έως την επισιτιστική ανασφάλεια και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες συναντήσεις, η αισιοδοξία υστερούσε σε σχέση με τον ζόφο και την κατήφεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ τους, παραθέτοντας τα πιο φλέγοντα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στη σύνοδο.
Φόβοι ότι η Δύση θα διχαστεί ως προς την Ουκρανία
Οσον αφορά τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και των τροφίμων καθώς και το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου πολέμου, θα μειώσουν σε συγκεκριμένες γωνιές της Δύσης την υποστήριξη προς την Ουκρανία, προειδοποίησαν μερικοί από τους ομιλητές.
Στις ΗΠΑ ήδη κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά των μεγάλων πακέτων βοηθείας προς το Κίεβο ενώ εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος προβλέπουν και προειδοποιούν για πιθανή ενίσχυση της «τραμπικής βάσης», ειδικά όσο συνεχίζεται η κρίση πληθωρισμού στη Δύση.
Ο Μάρτσιν Πρζίντατς υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας εμφανίστηκε εξίσου απαισιόδοξος, λέγοντας ότι η «κούραση από τον πόλεμο» αυξάνεται και σε κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Σημείωσε επίσης ότι σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης εξακολουθεί να πιστεύει πως η διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης είναι σχεδόν ανέξοδη και δεν απαιτεί πολλές θυσίες. «Οπότε πρέπει να γίνουν πολλά για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους, τις κοινωνίες μας, να υποστηρίξουν αυτή την πολιτική», πρόσθεσε o πολωνός πολιτικός.
Πάντως προς το παρόν – υπενθυμίζουν οι συντάκτες του Politico – οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία, εισακούοντας τις εκκλήσεις της ηγεσίας της. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αποστείλουν επιπλέον πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στους Ουκρανούς.
Πόσο πιθανή είναι μια αναμέτρηση πάνω από την Ταϊβάν;
Ο πρεσβευτής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τσιν Γκανγκ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποσκάπτει την πολιτική της «Μίας Κίνας» που εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια το Πεκίνο, αποστέλλοντας περισσότερους αξιωματούχους αλλά και όπλα στην Ταϊβάν. Αλλά ο κινέζος διπλωμάτης σημείωσε επίσης πως το Πεκίνο θα κάνει ό,τι μπορεί με στόχο την «ειρηνική επανένωση» της νησιωτικής χώρας με την ηπειρωτική Κίνα, «γιατί πιστεύουμε ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των ανθρώπων και στις δύο πλευρές».
«Φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα λάβει χώρα αυτή η “επανένωση”», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Politico. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είπε σχετικά ότι «ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περισσότερο εισερχόμαστε στην τρέχουσα δεκαετία». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ζήτημα δεν είναι εάν ο κινέζος Σι Τζινπίνγκ θα προβεί σε αυτήν την κίνηση, αλλά το πώς θα προβεί καθώς και πότε.
Ο βρετανός ομόλογός του, Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της MI6, είπε πως κατά τη γνώμη του μια στρατιωτική επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά «είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε αναλόγως». Σε κάθε περίπτωση, η αποφασιστικότητα της Δύσης να στηρίξει την Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα ρωσικά λάθη, θα πρέπει να έχουν καταστήσει πιο προσεχτικό τον κινέζο πρόεδρο, όσον αφορά το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση κατάληψης της Ταιβάν από τις κινεζικές δυνάμεις, επισήμανε ο βρετανός αξιωματούχος καθώς και άλλοι ειδικοί.
Για παράδειγμα, οι κινέζοι ηγέτες θα πρέπει να σκέφτονται «εάν όλα αυτά που τους λέει ο στρατός τους για το πόσο σπουδαίος είναι, ενδέχεται να μην είναι τόσο αληθινά όσο θα ήθελαν», είπε ο αμερικανός υφυπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ.
Η απειλή του Ιράν
Οσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ειδικά τώρα που οι συνομιλίες για την αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015 έχουν φτάσει σε νεκρό σημείο. Μάλιστα αρκετοί ομιλητές στο Ασπεν υπαινίχθηκαν πως οι πιθανότητες στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν αυξάνονται ανησυχητικά.
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι η χώρα του κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ούτως ώστε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το Ιράν. Ομως τόνισε, συγχρόνως, πως το Ισραήλ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πόλεμο με τους Ιρανούς και πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την έσχατη λύση.
Τις ανησυχίες του ισραηλινού υπουργού επιβεβαίωσε και ανώτερος αξιωματούχος του Μπαχρέιν, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο η πατρίδα του ακόμη και να συνδράμει το Ισραήλ (καθώς οι δύο χώρες διατηρούν, πλέον, διπλωματικές σχέσεις, υπενθυμίζουν οι δημοσιογράφοι του Politico) στο πλαίσιο μιας προληπτικής στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν. «Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του θέματος τώρα που υπάρχει η ευκαιρία, είναι πολύ καλύτερη από την αντιμετώπιση του μετά, όταν θα είναι πολύ αργά», υποστήριξε ο Αμπντουλάχ ο Αλ Χαλίφα.
«Δεν πιστεύω ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΜΙ6.
Οι περίεργα λίγες κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας
Δυτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να διερωτώνται γιατί η Ρωσία εξακολουθεί να μην αξιοποιεί πλήρως, κατά τις Ουκρανίας αλλά και των συμμάχων της, τις ικανότητες της στον κυβερνοπόλεμο.
Η Αν Νόιμπεργκερ, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τον κυβερνοχώρο και τις νέες τεχνολογίες, σημείωσε ότι «μία από τις πιθανότητες» θα μπορούσε να είναι ότι η Ρωσία δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει τα όποια κυβερνοόπλα διαθέτει στο οπλοστάσιό της. Δεν αποκλείεται επίσης ο Πούτιν να κατέστη πιο επιφυλακτικός, αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν τον προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες, ενώ πιθανό θεωρείται επίσης να απέδωσαν οι προσπάθειες της Ουκρανίας να προστατέψει υποδομές ζωτικής σημασίας.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ Μαρκ υποστήριξε επίσης ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμη δει την «πλήρη κυβερνο-ισχύ» της Ρωσίας και προειδοποίησε πως η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταστήσει τις δύο χώρες ιδανικούς στόχος για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στο μέλλον.
Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, εξήγησε πως, παρότι η δράση της στον κυβερνοχώρο είναι προς το παρόν περιορισμένη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας. Αλλωστε έχει ήδη εξαπολύσει (όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί της Microsoft, δημοσιεύοντας, μάλιστα, σχετική έκθεση τον προηγούμενο μήνα) «καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο» και προβεί σε απόπειρες κατασκοπείας και παραπληροφόρησης.
«Υπάρχει μια άποψη ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει πολλά βήματα στην Ουκρανία όσον αφορά τον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Μάθιου Ολσεν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Αυτό είναι ένας μύθος και ουσιαστικά βλέπουμε έναν σκληρό κυβερνοπόλεμο στην Ουκρανία που διεξάγεται από τους Ρώσους», είπε.
Καμία ένδειξη ότι η υγεία του Πούτιν είναι κλονισμένη
Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μετά, οι φήμες ότι ο ρώσος πρόεδρος πάσχει από την τάδε ή την δείνα νόσο ήταν επίμονες. Στο Ασπεν, όμως, την προηγούμενη εβδομάδα, «όχι ένας αλλά δύο επικεφαλής πληροφοριών», τις διέψευσαν.
«Είναι εντελώς υγιής», είπε ο Μπερνς της CIA ενώ ο Μουρ της ΜΙ6 δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να φανερώνουν ότι η υγεία του επικεφαλής του Κρεμλίνου είναι κλονισμένη. «Θα τερματιστούν έτσι οι εικασίες; Πιθανώς όχι», εκτιμάει το Politico. Παρότι ο Πούτιν τις περιόρισε τρόπον τινά περαιτέρω, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι-αστραπή στο Ιράν, γεγονός αξιοσημείωτο για κάποιον που πέρασε τη διετία της πανδημίας σε μεγάλο βαθμό απομονωμένος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News