527
Νικόλ Εγκερτ και Πάμελα Αντερσον την εποχή του Baywatch, πριν από 30 χρόνια... | Fotos International/Getty Images

ΗΠΑ: Ζητούνται επειγόντως ναυαγοσώστες (-στριες)

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2022, 12:28
Νικόλ Εγκερτ και Πάμελα Αντερσον την εποχή του Baywatch, πριν από 30 χρόνια...
|Fotos International/Getty Images

ΗΠΑ: Ζητούνται επειγόντως ναυαγοσώστες (-στριες)

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2022, 12:28

Η Χαβάη αποτελεί εξαίρεση, άλλα όλες σχεδόν οι υπόλοιπες αμερικανικές πολιτείες στερούνται ναυαγοσωστών/ναυαγοσωστριών εν μέσω θέρους. Από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Υόρκη τα κολυμβητήρια είτε είναι κλειστά είτε υπολειτουργούν και οι ακτές αφύλαχτες.

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι εργοδότες άρχισαν να προσφέρουν καλύτερες αμοιβές – 16 δολάρια την ώρα στη Νέα Ορλεάνη, ενώ πέρυσι το ωρομίσθιο δεν ξεπερνούσε τα 12 δολάρια, και 30 δολάρια την ώρα στην Χονολουλού. Μετρίασαν επίσης τις απαιτήσεις τους όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση των υποψήφιων, μην απαιτώντας, πλέον, να θυμίζουν το δυνατόν περισσότερο τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες του θρυλικού «Baywatch». Ωστόσο η έλλειψη συνεχίζεται.

H παραλία Ρεντόντο, στην Καλιφόρνια, είχε κλείσει για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ναυαγοσώστες άλλαξαν επάγγελμα και τώρα… ψάχνουν καινούργιους | Jay L. Clendenin / Los Angeles Times via Getty Images

Πρακτικά επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις της American Lifeguard Association, η οποία από τις αρχές του καλοκαιριού προειδοποιούσε πως το 1/3 των 309.000 δημόσιων κολυμβητήριων των ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα δεν επρόκειτο να λειτουργήσει.

«Η τελευταία ναυαγοσωστική κρίση στις ΗΠΑ σημειώθηκε πριν από μία εικοσαετία είκοσι χρόνια, εξαιτίας της δραστικής αύξησης των πολυκατοικιών με πισίνες», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Μικέλε Φαρίνα της Corriere della Sera. Σήμερα το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει στον κορονοϊό και εν μέρει στην πολύ χαμηλή ανεργία: με τα κολυμβητήρια και τις παραλίες κλειστές κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, οι μέχρι πρότινος φύλακες-άγγελοι των λουόμενων της Αμερικής, άρχισαν να κάνουν άλλες δουλειές.

Σήμερα, ωστόσο, έχοντας επιστρέψει, καλώς ή κακώς, σε μια κατάσταση που δεν διαφέρει πολύ από εκείνη που επικρατούσε πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού, το επάγγελμα έχει καταστεί ιδιαίτερα προσοδοφόρο. Στο Φοίνιξ της Αριζόνα προσφέρονται πριμ… πρόσληψης ύψους 2.500 δολαρίων ενώ στην Φιλαδέλφεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου αναζητούν ναυαγοσώστες και ναυαγοσώστριες και μέσω του TitTok, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να προσλαμβάνουν ακόμη και ανθρώπους κάποιας ηλικίας.

O «Μιτς Μπιουκάναν», κατά κόσμο Ντέιβιντ Χάσελχοφ, φωτογραφίζεται με θαυμαστές του. Σε κάποιες Πολιτείες είναι πιο πιθανό να συναντήσεις αυτόν παρά αληθινό ναυαγοσώστη | Shutterstock

Ως ναυαγοσώστρια σε ένα δημοτικό κολυμβητήριο της αμερικανικής μητρόπολης εργάζεται, για παράδειγμα, η Ρόμπιν Μπορλάντο, μια συνταξιούχος ηλικίας 70 ετών που έχει έξι εγγόνια και, πρώτη και τελευταία φορά να επιτηρεί λουόμενους, είχε κληθεί όταν ήταν μόλις 16 ετών.

«Από τη λίμνη Μίσιγκαν έως τον Ειρηνικό Ωκεανό ποτέ δεν είχαν τοποθετηθεί ξανά τόσες πινακίδες με την επιγραφή “Swim at your own risk” (Κολυμπάτε με δική σας ευθύνη)», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος. Λαμβάνοντας υπόψη πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πνιγμό κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους 3.960 άνθρωποι (έντεκα κάθε μέρα) διαπιστώνεται πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

Απόλυτα ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται μόνον όσοι κολυμπούν στις θάλασσες και στις πισίνες της Χαβάης. Λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου στην Υπηρεσία Ασφάλειας Ωκεανών της νησιωτικής αμερικανικής Πολιτείας κενές ήταν μόλις πέντε από τις 235 θέσεις.

Δεν υπάρχει ναυαγοσώστης σε υπηρεσία, αναφέρει η πινακίδα. Εικόνα πολύ συχνή σε όλες τις ΗΠΑ, από ακτές μέχρι κολυμβητήρια | Rick Loomis/Los Angeles Times via Getty Images

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...