Ενα μεγάλο πλήγμα για τη βιομηχανία της Γαλλίας είναι η είδηση ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει και στη πράξη τα ιατρικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δείχνουν ότι τα νιτρικά άλατα που προστίθενται στο επεξεργασμένο κρέας συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μειώνοντάς τα στο ζαμπόν και τα αλλαντικά.
Η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλλαντικών στον κόσμο και οι Γάλλοι τα καταναλώνουν πολύ συχνά ως σνακ οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή με ένα ποτό νωρίς το βράδυ.
Ο Εθνικός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας Anses είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μιλάει επίσημα γι’ αυτό τον κίνδυνο από το 2015. Τότε η είδηση είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, αφού η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνας για τον καρκίνο του Οργανισμού του ΟΗΕ συμπέρανε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα πρέπει να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα της ομάδας ένα (1), γράφει δημοσίευμα του Guardian.
Η Anses «συνιστά τη μείωση της κατανάλωσης της σειράς νιτρικών και νιτρωδών αλάτων περιορίζοντας σκόπιμα την έκθεση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Τα νιτρικά άλατα προστίθενται σε πάρα πολλά προϊόντα διατροφής για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής, αλλά και τη γεύση τους και να δώσουν στα προϊόντα που φτιάχνονται από χοιρινό κρέας ροζ απόχρωση.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε θα πάρει μέτρα άμεσα –ίσως και μέσα στο τρέχον έτος. «Πρόκειται για περιορισμό της χρήσης τους στα απολύτως απαραίτητα», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των υπουργών Υγείας και Γεωργίας. «Η μείωση πρέπει να γίνει με ισορροπημένο τρόπο που να εγγυάται την επισιτιστική ασφάλεια για τον καταναλωτή».
Η προειδοποίηση του ΠΟΥ ισχύει για όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, από το μπέικον που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μέχρι το ιταλικό σαλάμι, το ισπανικό τσορίθο, και το γερμανικό μπράτβουρστ (και τα δύο είναι λουκάνικα φτιαγμένα από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας) και τα γαλλικά αλλαντικά.
Η Anses ανέφερε στη δήλωσή της, ότι η μείωση των νιτρικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως η αλλαντίαση, η λιστερίωση ή η σαλμονέλα. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τροποποιημένες διαδικασίες παραγωγής.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιστημονικά δεδομένα, οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν δράση», ανέφεραν σε κοινή δήλωση η ευρωπαϊκή ομάδα προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών Foodwatch και η ψηφιακή εφαρμογή παρακολούθησης της υγείας Yuka.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News