Mε τη στρατολόγηση Ρώσων και Ουκρανών η οποία στελεχώνει τις εμπόλεμες δυνάμεις στα ουκρανικά πεδία μαχών ασχολήθηκε ρεπορτάζ στη Repubblica που υπογράφει ο Ντανιέλε Ραϊνέρι. Για τους Ουκρανούς έγραψε ότι συγκεντρώνουν στρατό ενός εκατομμυρίου ανδρών, καθώς ο Ζελένσκι σχεδιάζει την αντεπίθεσή του στις νότιες περιοχές που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτήν την πληροφορία απέδωσε ο Ραϊνέρι στον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ. Ο Ιταλός σχολίασε ότι πρόκειται για ένα στρογγυλό νούμερο που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των ρώσων νεοσυλλέκτων και έδωσε ένα περισσότερο πειστικό νούμερο: «Η Ουκρανία έχει εφεδρεία 400.000 ανδρών, πέρα από τον ενεργό στρατό της και από έναν άγνωστο αριθμό εθελοντών».
Η γνώμη του ιταλού συντάκτη είναι ότι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Ρωσία και ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν αναγκάζεται να καταφύγει σε αόρατη στρατολόγηση νέων πολεμιστών, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: είναι νεαροί και φτωχοί, δηλαδή προέρχονται από μη προνομιούχες περιοχές της Ομοσπονδίας. Το γενικό σχόλιο του Ραϊνέρι είναι ότι το Κρεμλίνο έχει σιωπηρώς συμφωνήσει με τους Ρώσους ότι το κράτος δεν θα στείλει κανέναν στην Ουκρανία παρά τη θέλησή του και ότι σε αντάλλαγμα οι ρώσοι πολίτες δεν θα διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο. Η Ρωσία, σημείωσε, αποφεύγει τη γενική επιστράτευση, επειδή αυτή η κίνηση θα είχε πολύ υψηλό πολιτικό τίμημα. Ο Ιταλός δεν παρέλειψε να γράψει ότι σύμμαχοι των Ρώσων, όπως ο αυτονομιστής διοικητή του Ντονμπάς Ιγκόρ Γκίρκιν, εδώ και μήνες έχουν πει ότι η αποκήρυξη της γενικής επιστράτευσης είναι τρέλα και ότι με αυτόν τον ρυθμό η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο, ωστόσο αυτοί δεν εισακούονται.
Η Ρωσία ψαρεύει στρατευσίμους με δόλωμα το χρήμα. Το Κρεμλίνο υπόσχεται στους νεαρούς εθελοντές μισθούς που εκκινούν από τα 2.000 ευρώ και φθάνουν στα 7.000 ευρώ. Είναι ισχυρό δέλεαρ, αφού ο μέσος μισθός στη Ρωσία είναι 700 ευρώ. Τα δίχτυα της στρατολογίας έχουν ριχτεί σε περιοχές της Ομοσπονδίας που υπολείπονται σε ευζωία συγκρινόμενες με τα πλούσια αστικά κέντρα της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Οι προσεγγιζόμενοι ζουν στην Τσετσενία ή στο Νταγκεστάν και σε άλλες περιοχές του Καυκάσου και της ασιατικής Ρωσίας οι οποίες πλήττονται από οικονομική κρίση και ανεργία. Εκεί το δόλωμα είναι ακόμη πιο λαχταριστό. Ο Ιταλός επικαλέστηκε ρεπορτάζ του αντικαθεστωτικού ψηφιακού Μέσου MediaZona το οποίο ισχυρίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο από τους επισήμως δηλωθέντες θανάτους ρώσων φαντάρων οι 225 αφορούσαν νέους από το Νταγκεστάν και 185 από την ασιατική Ρωσία. Μοσχοβίτες είχαν σκοτωθεί μόλις 9, επίσης και 30 Πετρουπολίτες.
Επικαλούμενος τους Ουκρανούς, ο Ραϊνέρι έγραψε ότι η λεηλασίες επιτρέπονται στους νεοσύλλεκτους Ρώσους, αφού οι αξιωματικοί τους θεωρούν το πλιάτσικο μέρος της ανταμοιβής των νεοσυλλέκτων. Και με οδηγό το προαναφερθέν MediaZona συμπλήρωσε ότι προ μηνών διαπιστώθηκε πως στα δηλωθέντα 2.000 θύματα του ρωσικού στρατού η ηλικία ήταν πολύ μικρή: οι περισσότεροι σκοτωμένοι φαντάροι ήταν ηλικίας 21 και 23 ετών και ορισμένοι ακόμη νεότεροι, κάτω των 20 ετών. Ο Ιταλός παρέθεσε και στοιχεία από τους New York Times περί συγκρότησης «τοπικών συνταγμάτων» σε περιφέρειες της Ομοσπονδίας όπως είναι η Τσετσενία, το Νταγκεστάν και η Ινγκουσετία, τα οποία «έπασαν ένα ρωσικό ταμπού». Μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητη η συγκρότηση τοπικών στρατών, και αυτό λόγω του φόβου της εκτροπής τους σε αυτονομιστικές δυνάμεις, ωστόσο συνέβη και αυτό εφέτος εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και στη βάση της «βιαστικής στρατολόγησης».
Τα αντικαθεστωτικά Μέσα της Ρωσίας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον δημοσιογράφο της Repubblica: μετέφερε ότι ακόμη και στις φυλακές ή στα ναυπηγεία που ξέμειναν από δουλειά λόγω των Δυτικών κυρώσεων γίνονται γενναίες χρηματικές προσφορές σε καταδίκους ή ανέργους προς άγραν εθελοντών. Ακόμη μετέφερε ότι στην Τσετσενία οι αντιφρονούντες που συλλαμβάνονται επειδή επέκριναν τον πόλεμο στην Ουκρανία και διέπραξαν μικροεγκλήματα, πρώτα ξυλοκοπούνται και κατόπιν έρχονται αντιμέτωποι με την προσφορά της στρατολόγησης. Το κείμενο του Ιταλού έκλεισε με την πληροφορία ότι στις ρωσόφωνες περιοχές που κατέκτησαν οι ρωσικλες δυνάμεις, στο Νονέτσκ, στο Λουγκάνσκ, κ.α., οι ντόπιοι αντιμετωπίζονται από τους Ρώσους με σκαιότητα, αφού στέλνονται στον πόλεμο με παλιά τουφέκια, κράνη, κ.λπ., έτσι υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες. Ο στρατός του Ντόνετσκ είχε 20.000 άνδρες. Στον πόλεμο έχασε 2.000 στρατιώτες, ενώ άλλοι 8.000 τραυματίστηκαν τόσο σοβαρά που δεν μπορούν πλέον να πολεμήσουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News