Τελικά, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απογοητευτικά για τους Δυτικούς όσον αφορά τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας: ότι τις πικρογεύονται και οι ίδιοι είναι σίγουρο αφού το ενεργειακό πρόβλημα δεν κρύβεται κάτω από το χαλί, ωστόσο και η Ρωσία τις εισπράττει, αν και δεν γίνεται κατανοητός στους περισσοτέρους ο τρόπος. Και όμως, είναι απλός: αφορά τη σοβαρή και ποικιλοτρόπως επικίνδυνη διατάραξη του εμπορικού ισοζυγίου της.
Οπως έγραψε στη Repubblica ο Μαουρίτσο Ρίτσι, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία της εποχής μας δεν μετράνε μόνο οι εξαγωγές ενός κράτους, αλλά και οι εισαγωγές του. Με το Δυτικό εμπάργκο η Ρωσία έχει μεγάλο πρόβλημα στην εισαγωγή πρώτων υλών ή προϊόντων, ακόμη και αν αυτά προέρχονται από μη εχθρικές ή και από φιλικές χώρες. Και, σήμερα, κράτη που δεν εισάγουν, καταρρέουν ασυζητητί. Τα στοιχεία για το άρθρο του ο Ρίτσι τα άντλησε από μελέτη του Ινστιτούτου Πίτερσον, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και ασχολείται διεξοδικά με ζητήματα διεθνούς οικονομίας.
Οι αμερικανοί αναλυτές του Ινστιτούτου επικεντρώνουν στο γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν στερούνται μόνο τα αγαθά των Δυτικών, αλλά ακόμη και τα κινεζικά! Το συμπέρασμά τους είναι ότι χωρίς εισαγόμενα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στη διάθεσή της, η ρωσική πολεμική μηχανή αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα. «Η Ρωσία κάθεται σε μια στοίβα χρήματα, όμως της κόβεται η ανάσα. Υστερα από τέσσερις μήνες οικονομικού πολέμου, αυτό συμβαίνει».
Αυτή η εκτίμηση, βέβαια, βρίσκεται στον αντίποδα της επίσημης ρωσικής θέσης, ότι το ρούβλι είναι υγιές, κ.λπ. Ναι, το νόμισμα είναι ισχυρό επειδή δεν μπορεί η Ρωσία να ξοδέψει χρήμα σε εισαγωγές, και αυτό εξαιτίας των κυρώσεων. Εισπράττει (προς το παρόν), όμως δεν ξοδεύει. Ετσι «οδηγείται σε κατάρρευση». Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι «το Κρεμλίνο δεν δημοσιοποιεί πλέον τα σχετικά στοιχεία».
Παρά τις κυρώσεις των Δυτικών, ο μηχανισμός των εξαγωγών φέρνει λεφτά στη Μόσχα. Μάλιστα η Κίνα και η Ινδία αντιστάθμισαν τη μείωση των πωλήσεων στη Δύση. Τον Ιούνιο η Κίνα έκανε ρεκόρ εισαγωγής αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, με 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Τον περασμένο Μάιο, η Ινδία και η Κίνα αγόρασαν 1 εκατομμύριο περισσότερα βαρέλια απ’ ό,τι τον Απρίλιο, καλύπτοντας έτσι το 1/5 των ρωσικών εξαγωγών. Συνολικά, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, η Κίνα και η Ινδία διοχέτευσαν 24 δισ. δολάρια στα ρωσικά ενεργειακά ταμεία. Ομως δεν έλυσαν το πρόβλημα των ρωσικών εισαγωγών.
Από τους ειδικούς τους Πίτερσον η αντινομία δεν πέρασε απαρατήρητη. Οι Δυτικοί, γράφει η μελέτη, μείωσαν τις πωλήσεις τους στη Ρωσία κατά 60%, τα ουδέτερα κράτη τις μείωσαν κατά 40%, ακόμη και η Κίνα «του αδελφού του Πούτιν, του Σι Τζινπίνγκ» τις μείωσε κατά 38%. Δηλαδή, σε απόλυτες τιμές μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση μείωσε τις εξαγωγές της στη Ρωσία περισσότερο από την Κίνα. «Εν μέρει αυτό είναι αναπόφευκτο διότι οι μισές κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία προέρχονται από δυτικές πολυεθνικές, από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες που έχουν γραφεία στην Κίνα».
Πλήγμα στον ρωσικό στρατό
Οι του Πίτερσον ανέλυσαν τις εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία ως εξής: το 57% είναι τσιπ, το 20% ολοκληρωμένα κυκλώματα. «Με άλλα λόγια, η κόλλα κάθε σύγχρονης οικονομίας και κάθε σύγχρονου στρατού». Οι Αμερικανοί και ο Ρίτσι συμφώνησαν ότι γίνεται κατανοητό για ποιον λόγο οι Ρώσοι πολεμούν στην Ουκρανία με… γκράδες και όχι με εξελιγμένης τεχνολογίας πυραυλικά και αεροπορικά συστήματα. «Τα παλιά όπλα δείχνουν ότι η ρωσική βιομηχανία ασφυκτιά από τον μαρασμό των εισαγωγών υψηλής τεχνολογίας».
Ο Πούτιν, επεξέτεινε το θέμα ο Ρίτσι, αρνείται να κηρύξει γενική κινητοποίηση που θα ντύσει στο χακί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, όμως ετοιμάζεται να επιβάλει στη Ρωσία τα βασικά στοιχεία της πολεμικής οικονομίας. Η Δούμα θα ψηφίσει νόμο βάσει του οποίου οι εταιρείες θα αναγκαστούν να υπογράψουν συμβάσεις με τον στρατό και να τροποποιήσουν την παραγωγή τους σύμφωνα με τις ανάγκες του. Τουτέστιν, παραγωγική εντατικοποίηση.
«Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ειδικών και ειδικευμένου προσωπικού στον ρωσικό στρατό γίνεται όλο και πιο σοβαρή, έτσι το Κρεμλίνο κάνει ανοίγματα στους πιο ηλικιωμένους προμηθευτές του. Μέχρι πρότινος ίσχυε ότι πρέπει να είσαι τουλάχιστον 40 ετών για να υπογράψεις συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό. Πλέον θα συνεργάζεσαι και στα 65 σου, σχεδόν συνταξιούχος»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News