719
Το Athens Pride του περασμένου μήνα υπήρξε μία από τις πολυπληθέστερες εκδηλώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν ισότητα «άνευ όρων» – αυτό ήταν το σλόγκαν της φετινής διοργάνωσης | Joseph Galanakis/NurPhoto via Getty Images

Η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 16:45
Το Athens Pride του περασμένου μήνα υπήρξε μία από τις πολυπληθέστερες εκδηλώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν ισότητα «άνευ όρων» – αυτό ήταν το σλόγκαν της φετινής διοργάνωσης
|Joseph Galanakis/NurPhoto via Getty Images

Η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2022, 16:45

Στην υλοποίηση του σχεδίου για την απαγόρευση στην Ελλάδα των χειρουργικών επεμβάσεων στα χαρακτηριστικά φύλου των ίντερσεξ παιδιών προχωρά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αλλά και να ενισχύσει τα δικαιώματα της κοινότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δυνητικά επικίνδυνες επεμβάσεις αυτές γίνονται σε μωρά και παιδιά μικρής ηλικίας όταν αυτά δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν βάσει των παραδοσιακών διακρίσεων αρσενικού και θηλυκού φύλου, συχνά εν αγνοία τους. Από ιατρικής πλευράς, οι επεμβάσεις δεν κρίνονται απαραίτητες, ενώ τις καταδικάζουν τα Ηνωμένα Εθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν αργότερα τον Ιούλιο τη συγκεκριμένη ρύθμιση – κατατέθηκε στη Βουλή το Σάββατο ως μέρος του νομοσχεδίου για τις «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή»–, η οποία αναμένεται να περάσει καθώς η κυβέρνηση κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Μετά την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, η Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα και λίγες ακόμα χώρες θα ανήκουν στην μικρή, προς το παρόν, ομάδα των κρατών που θα έχουν απαγορεύσει δια νόμου την εν λόγω διαδικασία.

Με αφορμή την παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία το δημοσίευμα του Bloomberg που υπογράφει ο Πολ Τούγκουελ αναφέρεται συνολικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ελλάδας –«μιας χώρας που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από συντηρητισμό»– στην κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων.

Οπως αναφέρεται, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «ένας κεντροδεξιός πολιτικός που λίγοι θα περίμεναν να αποτελέσει μία τόσο ισχυρή δύναμη αλλαγής», διόρισε πέρυσι μια Επιτροπή η οποία έχει επιφορτιστεί με την αποστολή της σχεδίασης Εθνικής Στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Με βάση το πόρισμα της επιτροπής αυτής, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μεταξύ άλλων, έχει ήδη εγκριθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η κατάργηση της απαγόρευσης να είναι αιμοδότες ομοφυλόφιλοι άντρες (περισσότερα εδώ).

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της πολιτικής του λέγοντας τον Μάιο πως «οι αδικίες και το μίσος, που δυστυχώς ακόμη και στις ημέρες μας υφίστανται αυτοί οι συμπολίτες μας, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν». «Ως Πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σ’ αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας», είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης.

Πλέον, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχει πετύχει το μεγαλύτερο άλμα στην κατοχύρωση δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κατά το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται κατάταξη πανευρωπαϊκού φορέα της κοινότητας.

Από την άλλη, πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι οι νομικές αλλαγές δεν θα εφαρμοστούν, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει αλλαγή και στη στάση των ανθρώπων. Ο ακτιβιστής Γιάννης Παπαγιαννόπουλος και εκδότης του περιοδικού Antivirus είπε στο Bloomberg πως «η Στρατηγική είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα» αλλά αναμένει να δει την υλοποίηση της στην πράξη.

Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα το 2015 και η ταυτότητα φύλου το 2017, αλλά η όποια πρόοδος ήταν αποσπασματική μέχρι την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε άλλωστε ο Τούγκουελ. Η κυβέρνησή του αποφάσισε «τη μεταγωγή των τρανς κρατούμενων γυναικών στις γυναικείες φυλακές, υλοποίησε στοχευμένα προγράμματα για διεμφυλικούς ανέργους και απαγόρευσε τις λεγόμενες θεραπείες μεταστροφής» (περισσότερα εδώ).

Στην ατζέντα η ίδρυση κυβερνητικού φορέα για τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον ίδιο τομέα περιλαμβάνουν την ίδρυση ενός κυβερνητικού φορέα για τη διαχείριση ζητημάτων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων, τη δημιουργία γραμμής υποστήριξης και ενός κέντρου ψυχολογικής συμβουλευτικής καθώς και εγκαταστάσεις για νέους άστεγους που ανήκουν στην κοινότητα.

Επιπλέον, περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν στο πώς να αντιμετωπίζουν σχετικά ζητήματα στους χώρους εργασίας τους.

Μετά τις εκλογές, «οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αντιμετωπίσει και ζητήματα που σχετίζονται με την ισότητα στο γάμο, και άλλα θέματα που σχετίζονται με το οικογενειακό δίκαιο, όπως η τεκνοθεσία.

Ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, δήλωσε στο πρακτορείο πως είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα τόσο το να προάγει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όσο και να θεσπίσει τις αλλαγές σε νομικό επίπεδο, ως μέρος μια ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται για τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους και τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας και οικονομίας.

Για τον ίδιο, «σημαντική παρακαταθήκη» της Εθνικής Στρατηγικής της Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ είναι ότι «τα ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ελλάδας είναι πλέον κομμάτι της παραδοσιακής διαμόρφωσης πολιτικής και θεωρούνται κοινός τόπος στο δημόσιο πολιτικό διάλογο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...