528
Ο Ερντογάν παρακολουθεί τουρκική αποβατική άσκηση κατάληψης νησιού στη Σμύρνη στις 9 Ιουνίου | CreativeProtagon / REUTERS

Κι αν ο Ερντογάν κυαλάριζε το κενό εξουσίας;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 16:50
Ο Ερντογάν παρακολουθεί τουρκική αποβατική άσκηση κατάληψης νησιού στη Σμύρνη στις 9 Ιουνίου
|CreativeProtagon / REUTERS

Κι αν ο Ερντογάν κυαλάριζε το κενό εξουσίας;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 16:50

To Politico επισημαίνει πως «σε ό,τι αφορά τον Ερντογάν, εύκολη λύση δεν υπάρχει» μιλώντας για τη δύσκολη πορεία προς τις εκλογές στην Τουρκία. Στην Ελλάδα, η θητεία της σημερινής κυβέρνησης ολοκληρώνεται στις 7 Ιουλίου του 2023, ενώ οι προεδρικές εκλογές στη γείτονα χώρα έχουν οριστεί για την Κυριακή, 18 Ιουνίου του 2023.  

«Ανώμαλη πορεία»

Το άρθρο φέρει την υπογραφή της γνωστής στην Ελλάδα, Ναταλί Τότσι, πρώην ειδικής συμβούλου του Υπάτου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία επισημαίνει ότι έως τις τουρκικές προεδρικές εκλογές η Δύση θα πρέπει να προετοιμαστεί για μία ακόμη «ανώμαλη» συμπόρευση με την Αγκυρα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η Τότσι, που τήρησε στο παρελθόν ως σύμβουλος του Μπορέλ μια γραμμή (το λιγότερο) ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Ερντογάν, βλέπει ότι και σήμερα δεν βρισκόμαστε μακριά από μια σύγκρουση.  

«Στο χείλος του πολέμου»

«Η σημερινή δυναμική μοιάζει τώρα με εκείνη πριν από δύο χρόνια, όταν ξέσπασαν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα και την Τουρκία να πλησιάζουν επικίνδυνα στον χείλος του πολέμου» σημειώνει, συνδέοντας το ζήτημα με τις εκλογές στην Τουρκία.

Διότι ο Ερντογάν, που βλέπει στις δημοσκοπήσεις την δημοτικότητά του να κατρακυλάει λόγω του πληθωρισμού και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που χτυπάει τα λαϊκά στρώματα, εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές ότι θα διατηρήσει την επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, επιχειρώντας να καλύψει με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό. Και μέχρι τον Ιούνιο του 2023 μας μένουν ακόμη 11 μήνες. 

Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία εμφανίζουν τον Ερντογάν να χάνει από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του στις εκλογές του 2023. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, της Metropoll Research, που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου, προβλέπει ότι αν στον δεύτερο γύρο ο αντίπαλός του ήταν ο δήμαρχος Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο Ερντογάν θα λάμβανε ποσοστό μόλις 35,6% και ο Γιαβάς 54%. Βεβαίως ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί ως τις εκλογές και κυρίως σε τι συνθήκες θα διεξαχθούν.

«Πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα»

Στα καθ’ ημάς, όπως σχολιάζει το Reuters μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη, με τις οποίες απέκλεισε τη διεξαγωγή προώρων εκλογών, «σύμφωνα με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα της χώρας, την απλή αναλογική, η διασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας αποτελεί μια πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα και μπορεί να οδηγήσει σε πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα».  

Με δεδομένη την επιθετικότητα της Τουρκίας και τις ανακοινώσεις που μεταφέρει η Hurriyet, ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις, πιθανότατα στη Μεσόγειο, το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας με το όνομα Abdulhamid Han, αναλυτές διατυπώνουν το ερώτημα αν ο Ερντογάν «κυαλάρει» τυχόν κυβερνητικό κενό στην Ελλάδα, ή την περίοδο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. 

Και έχει σημασία, συνεχίζουν, αν ο κενό θα «πέσει» το φθινόπωρο -ενδεχόμενο που δείχνει να απομακρύνεται μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού- ή αργότερα, την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023, καθώς και το αν θα έχουμε στην Ελλάδα μια περίοδο ακυβερνησίας και υπηρεσιακών υπουργών πριν ή μετά τις εκλογές στην Τουρκία.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...