735
Είναι απαραίτητο το αντιηλιακό και η συχνή χρήση του σε όλα τα παιδιά που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία | Shuttestock

Αντιηλιακό για όλους αλλά πιο πολύ για τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2022, 21:03
Είναι απαραίτητο το αντιηλιακό και η συχνή χρήση του σε όλα τα παιδιά που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία
|Shuttestock

Αντιηλιακό για όλους αλλά πιο πολύ για τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2022, 21:03

Τα εγκαύματα που θα προκαλέσει ο ήλιος στην παιδική και στην εφηβική ηλικία, είναι τα πιο κρίσιμα για την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει το BBC, η ποσότητα της έκθεσης στον ήλιο που συγκεντρώνει ένα άτομο τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του, καθορίζει και σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα να εκδηλώσει καρκίνο του δέρματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και μία φορά να είχε κάποιος έγκαυμα με φουσκάλες πριν ενηλικιωθεί, διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, που είναι και η πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

«Τα κύτταρα που θα υποστούν βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, θα επισκευαστούν όταν σταματήσει ο ασθενής να εκτίθεται στον ήλιο. Αν συνεχίσετε να χτυπάτε τα κύτταρά σας, εκθέτοντας τον εαυτό σας στην ακτινοβολία, δεν υπάρχει πιθανότητα να επισκευαστούν και εκεί είναι που ξεκινά να αναπτύσσεται ο καρκίνος του δέρματος», λέει η Τζάστιν Οσμπορν, υπεύθυνη του προγράμματος ενημέρωσης του κοινού στο Αντικαρκινικό Συμβούλιο της Βικτόρια στην Αυστραλία.

Η προστασία των βρεφών

Ενώ οι οδηγίες για την εφαρμογή του αντιηλιακού είναι οι ίδιες για ενήλικες και παιδιά, η προστασία των βρεφών, και ειδικά όσων είναι κάτω του ενός έτους, από το ηλιακό έγκαυμα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.

Το αντιηλιακό δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε βρέφη κάτω των έξι μηνών ενώ, ακόμη και ενός έτους να είναι το παιδί, δεν θα πρέπει να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο. Κι αυτό διότι τα βρέφη αυτής της ηλικίας δεν έχουν ακόμη μελανοκύτταρα στο δέρμα τους για να τα προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Κάτι που σημαίνει ότι το αντιηλιακό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος σε παιδιά άνω των έξι μηνών.

Η κατάλληλη προστασία για τα μωρά, σύμφωνα με το BBC, είναι να φορούν φαρδιά ρούχα, που επιτρέπουν τη ροή του αέρα, να βρίσκονται συνεχώς υπό πυκνή σκιά και να φορούν καπέλο.

«Το βρεφικό δέρμα είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Ως εκ τούτου, τα βρέφη, αλλά και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τον δείκτη της UV ακτινοβολίας, πριν εκθέσουν τα παιδιά τους στον ήλιο», συμπληρώνει η δρ Οσμπορν.

Τα βρέφη, αλλά και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, λένε οι ειδικοί | Shutterstock
Η ακτινοβολία UV

Ο δείκτης της UV ακτινοβολίας είναι πλέον διαθέσιμος για κάθε περιοχή και ανά πάσα στιγμή, σε όλες τις εφαρμογές πρόγνωσης καιρού για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο δείκτης της UV ακτινοβολίας, κυμαίνεται από το μηδέν (εξαιρετικά χαμηλός) έως το 11 (ακραίος). Οσο πιο υψηλός είναι ο αριθμός του δείκτη, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να προκληθεί βλάβη στο δέρμα και τα μάτια. Παράλληλα, αυξάνονται και οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.

Το ηλιακό έγκαυμα στα παιδιά μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνο από ό,τι είναι στους ενήλικες, επειδή είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από τα συμπτώματα που προκαλεί η θερμοπληξία.

Οσον αφορά τα αντιηλιακά, οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να χρησιμοποιούν αυτά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, όμως πριν από την εφαρμογή σε όλο το σώμα, να βάλουν λίγο σε ένα σημείο του δέρματος, για να δουν εάν μέσα σε 10 λεπτά θα προκληθεί ερεθισμός.

Οι ερεθισμοί προκαλούνται σπάνια και συνήθως οφείλονται σε αρωματικές ουσίες που έχουν τα αντιηλιακά και όχι στους παράγοντες που προφυλάσσουν από τον ήλιο.

Πόσο συχνά να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό;

Αυτό εξαρτάται από τον δείκτη UV και από την απόχρωση του δέρματος. Τα πιο σκουρόχρωμα δέρματα προστατεύονται καλύτερα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήσουμε ακάλυπτα.

Επίσης, αρκούν 10 λεπτά στον ήλιο δίχως αντιηλιακό για να πάθουμε έγκαυμα, ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, ακόμη και αν δεν προηγηθεί έγκαυμα.

Ετσι, καλό θα ήταν να ανανεώνουμε, ειδικά στα παιδιά, το αντιηλιακό τουλάχιστον κάθε μία ώρα, εκτός αν μπουν στο νερό, οπότε θα πρέπει μόλις στεγνώσουν, να επαλείψουμε και πάλι σώμα και πρόσωπο.

Και επειδή τα αντιηλιακά είναι κι αυτά ευαίσθητα και χρειάζονται ειδική μεταχείριση, οι ειδικοί προτείνουν να τα φυλάσσουμε έως τους 30 βαθμούς Κελσίου, διότι σε πιο υψηλές θερμοκρασίες το πιο πιθανό είναι να χαλάσουν. Ακόμη και όταν τα έχουμε μαζί μας στην παραλία, καλό θα ήταν να τα βάζουμε στο πιο δροσερό σημείο, προκειμένου να συντηρηθούν.

Κάτι που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να αγοράζουμε και αντιηλιακά από σημεία που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο με κλιματισμό και όχι από καταστήματα που τα έχουν εκτεθειμένα στον ήλιο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...