Η πρόταση της ταυτόχρονης, ενδεχομένως, διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανάις –τις οποίες ήλεγχαν εν μέρει και πριν από τη ρωσική εισβολή οι φιλορώσοι αυτονομιστές– για την ένωση τους με την Ρωσία, η οποία έχει ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών (σ.σ. αναγνωρίζονται ως αυτόνομα κράτη μόνο από τη Ρωσική Ομοσπονδία και από τη Συρία) εξετάζεται αυτή την περίοδο από το Κρεμλίνο.
Αυτό υποστήριξε τουλάχιστον σε δημοσίευμα της η ρωσική εφημερίδα RBK, η οποία εδρεύει στη Μόσχα, επικαλούμενη τέσσερις πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Πούτιν.
Σύμφωνα με πηγές αυτές, το ότι οι κάτοικοι των εν λόγω «Λαϊκών Δημοκρατιών» θα ψηφίσουν «ναι» σε ερώτημα για την υπαγωγή των περιφερειών στην Ρωσία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, αλλά στις περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και του Χαρκόβου η κατάσταση δεν είναι ίδια.
Και ενώ στις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» ήδη γίνονται οι προετοιμασίες, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.
Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αφότου τα ρωσικά στρατεύματα θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα διοικητικά σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και εγγυηθούν την δημιουργία ζώνης ασφαλείας, καθώς ανά περιοχές των δύο περιφερειών οι Ουκρανοί εξακολουθούν να διατηρούν δυνάμεις.
«Περιμένουμε το σήμα από τους στρατιωτικούς», διευκρίνισε μια εκ των πηγών της RBK.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το οποίο αναμετάδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, στις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» είναι ήδη έτοιμα όλα τα επίσημα έγγραφα, καταρτίζονται κατάλογοι ψηφοφόρων, γίνεται επιλογή ατόμων για τις εκλογικές επιτροπές ενώ δουλειά έχουν πιάσει και ρώσοι πολιτικοί επιστήμονες.
Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δικαιολογήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία λέγοντας ότι προστατεύει τους ρωσόφωνους στο ανατολικό τμήμα της χώρας από αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «γενοκτονία», για την οποία κατηγορεί το Κίεβο. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι δεν υπάρχουν διωγμοί των Ρώσων στην περιοχή και ότι Πούτιν χρησιμοποιεί τους ισχυρισμούς αυτούς ως πρόφαση για κατάληψη εδαφών και προκειμένου να ανατρέψει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Υπέρ της θανατικής ποινής οι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ
Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία λένε ότι η θανατική ποινή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2025, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο ποινικό κώδικα της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».
Η «Λαϊκή Δημοκρατία» έχει τη θανατική ποινή στη νομοθεσία της από το 2014, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν διατάξεις για την εφαρμογή της. Ο νέος ποινικός κώδικας, που τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή, αναφέρει ότι η θανατική ποινή εκτελείται από εκτελεστικό απόσπασμα και ότι ο επικεφαλής της «Δημοκρατίας» των αυτονομιστών θα έχει τον τελικό λόγο για την απονομή χάρης σε όποιον έχει καταδικαστεί σε θάνατο, μετέδωσε το Reuters.
Πολιτικοί της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» υποστηρίζουν ότι εάν η περιοχή ενταχθεί στη Ρωσία τότε θα ακολουθήσουν τον ποινικό κώδικα της χώρας, όπου ισχύει μορατόριουμ για την θανατική ποινή.
Εφεση από τον Βρετανό και τον Μαροκινό που καταδικάστηκαν σε θάνατο
Αργότερα την Παρασκευή, πάντως, έγινε γνωστό πως ο Μπραχίμ Σααντούν και ο Σον Πίνερ, οι οποίοι καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών επειδή πολεμούσαν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων από τους αυτονομιστές (περισσότερα εδώ), άσκησαν έφεση, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, το «Ανώτατο Δικαστήριο» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» έλαβε τα σχετικά αιτήματα από τους δικηγόρους των δύο καταδικασθέντων. Ο δεύτερος Βρετανός, ο Ειντεν Ασλιν, δεν έχει ακόμη ασκήσει έφεση, πρόσθεσε το ρωσικό πρακτορείο, επικαλούμενο τον συνήγορό του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News