Η Ελβετία σταδιακώς έχει προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που επεβλήθησαν λόγω του Ουκρανικού, έτσι δεν εισάγει πλέον αρκετά μεγάλο μέρος από τα προϊόντα που δεχόταν ως ρωσικές εξαγωγές. Μεταξύ αυτών είναι και ο χρυσός. Ωστόσο τον περασμένο Μάιο έφθασαν στην αλπική χώρα τρεις τόνοι χρυσού σε ράβδους, πιθανότατα ρωσικής προέλευσης. Η αξία του είναι 200 εκατ. ελβετικά φράγκα (περίπου το ίδιο ποσόν είναι και σε ευρώ). Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τις ελβετικές τελωνειακές αρχές.
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, όπως και άλλα οικονομικά Μέσα, προέβαλε δύο δεδομένα: πρώτον, ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο και, δεύτερον, ότι η Ελβετία είναι παγκόσμιος κόμβος στο εμπόριο χρυσού, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά ρωσικό χρυσάφι. Μέχρι το περιστατικό και από την αρχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οι Ελβετοί απέφυγαν να συναλλάσσονται με ρωσικό χρυσό, δεδομένου ότι η αγορά χρυσού του Λονδίνου από την οποία εξαρτώνται τον έχει απαγορεύσει.
Η εφημερίδα της Ζυρίχης Blick ρώτησε τις ελβετικές αρχές από πού προέρχονται οι τρεις τόνοι χρυσού σε ράβδους. Η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση ήταν η εξής: «Ηρθαν στην Ελβετία μέσω Βρετανίας». Και δεν έδωσε άλλες εξηγήσεις, για τον μυστικό προορισμό του φορτίου μάλιστα επικαλέστηκε τον «σεβασμό της ιδιωτικής ζωής». Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο χρυσός να προέρχεται από τα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Αν είναι αλήθεια αυτό, υπάρχει παραβίαση των κυρώσεων.
Το ερώτημα παραμένει έγραψε και η Repubblica: Πώς οι ρωσικές ράβδοι χρυσού κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο ενώ υφίστανται οι κυρώσεις; Και η αγωνία, επίσης: ότι με αυτό το χρυσάφι η Ρωσία χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Μία από τις εξηγήσεις που δίνονται για το φαινόμενο είναι και η ακόλουθη: Το χρυσάφι φεύγει από τη Μόσχα για το Ντουμπάι και από εκεί πωλείται σε όλον τον κόσμο. Σαν να λέμε, το Ντουμπάι παίζει τον ίδιο ρόλο με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έπαιρνε γερμανικό χρυσάφι και έδινε χρήμα. Εκείνο το χρήμα επέτρεψε στους Γερμανούς να χρηματοδοτήσουν την πολεμική μηχανή τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News