Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στον πέμπτο μήνα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οδεύει προς το τέλος του. Το αντίθετο, αναλυτές και πολιτικοί κατά καιρούς έχουν προβλέψει ότι θα κρατήσει μήνες ακόμα, μπορεί και χρόνια.
Το Λουγκάνσκ ουσιαστικά έπεσε ήδη στα χέρια των Ρώσων πλέον, μετά από μάχες τρομακτικής σφοδρότητας το τελευταίο διάστημα, ενώ οι Ουκρανοί με τη βοήθεια των όπλων από τη Δύση, κάνουν λόγο για προσπάθεια ανακατάληψης της Χερσώνας, την οποία οι Ρώσοι κατέλαβαν από την αρχή, σχεδόν, της εισβολής.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως σημειώνει ο Πολ Πόουστ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σε άρθρο του στη Washington Post, εξελίσσεται σε έναν από τους πιο αιματηρούς των 200 τελευταίων χρόνων, παρόλο που δεν είναι σύγκρουση ανάμεσα σε δύο μεγάλες δυνάμεις.
Οι ρυθμοί με τους οποίους σκοτώνονται οι στρατιώτες στο μέτωπο είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι στους πρόσφατους πολέμους της σύγχρονης εποχής, τονίζουν οι αναλυτές και αναμένεται να ανέβουν κι άλλο.
Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα The Correlates of War Project, που διαθέτει στοιχεία από το 1816 μέχρι σήμερα, ονομάζει «πόλεμο» μία σύγκρουση ανάμεσα σε οργανωμένους στρατούς διαφορετικών κρατών, όπου σκοτώνονται τουλάχιστον 1.000 στρατιωτικοί στο πεδίο των μαχών μέσα σε ένα χρόνο. Κατά μέσο όρο, στον πόλεμο, σκοτώνονται 50 στρατιώτες την ημέρα και διαρκεί περίπου 100 ημέρες.
Στους πιο αιματηρούς πολέμους, τα θύματα είναι 200 την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει ξεπεράσει αυτό το νούμερο, ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τους θανάτους.
Στα τέλη Μαίου, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπολόγιζαν ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 15.000 ρώσοι στρατιώτες, που αντιστοιχεί σε 150 την ημέρα. Οι Ουκρανοί λένε ότι αυτό το νούμερο είναι διπλάσιο, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί.
Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι χάνει περίπου 200 στρατιώτες την ημέρα. Και αυτό βέβαια αφορά μόνο τους θανάτους στρατιωτικών, καθώς οι θάνατοι αμάχων έχουν επίσης ξεπεράσει προ πολλού το μέσο όρο σε έναν πόλεμο, διότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν στα τυφλά ουκρανικές πόλεις και χωριά από την πρώτη ημέρα της εισβολής.
Επίσης, ο πόλεμος αυτός έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο διάρκειας του μέσου πολέμου από το 1816 (100 ημέρες). Η Ρωσία φαίνεται διατεθειμένη να έχει τεράστιες απώλειες για να κερδίσει εδάφη, ενώ η Ουκρανία ανεφοδιάζεται συνεχώς με όπλα από τη Δύση και έτσι δεν σταματά να αμύνεται και ενίοτε να επιτίθεται.
Ο Πολ Πόουστ προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια του πολέμου, καθώς καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, ενώ το Κίεβο συνεχίζει να τονίζει ότι στόχος του είναι να μην χάσει εδάφη.
Το 25% των πολέμων, που είναι οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Correlates of War Project, συνεχίζονται για τουλάχιστον 13 μήνες. Οι αναλυτές μάλιστα, εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα τρία χρόνια, κάτι που θα τον φέρει στο 10% των μακροβιότερων πολέμων.
Πάντως, σε αριθμό νεκρών στρατιωτικών, ήδη έχει ξεπεράσει το 25% των πολέμων με τους περισσότερους θανάτους, που είναι 28.000. Αν ο πόλεμος κρατήσει ένα χρόνο συνολικά, και αν οι μάχες συνεχιστούν με την ίδια ένταση, οι νεκροί εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 125.000 στρατιωτικούς και από τις δύο πλευρές, τοποθετώντας τη σύγκρουση των δύο χωρών στο ανώτερο 20% των πολέμων από το 1816 έως σήμερα.
Συγκριτικά, τονίζει ο αρθρογράφος, ο Μεξικανο-αμερικανικός Πόλεμος είχε 19.000 νεκρούς (1846-48), ο Βαλκανικός Πόλεμος του 1913, 60.000 νεκρούς και ο πόλεμος ανάμεσα στην Αιθιοπία και την Ερυθραία στα τέλη του ’90, 120.000 νεκρούς σε δύο χρόνια.
Αν οι μάχες στην Ουκρανία συνεχιστούν και δεύτερο χρόνο, θα ξεπεράσουν τους 200.000 θανάτους και θα μπουν στο 10% του συνόλου των πολέμων με τα περισσότερα θύματα. Σε αυτό το 10% βρίσκονται επίσης ο Γαλλοπρωσικός Πόλεμος (1870-71) με 204.000 νεκρούς και ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856) με 260.000 νεκρούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News