874
«Βοηθήσαμε την Ελλάδα να υιοθετήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ» είπε ο Τζέφρι Πάιατ (Φωτογραφία Αρχείου) | Αχιλλέας Χήρας / IntimeNews

Τζέφρι Πάιατ: «Είμαι περήφανος που συνεργάστηκα με την Αθήνα»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 21:18
«Βοηθήσαμε την Ελλάδα να υιοθετήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ» είπε ο Τζέφρι Πάιατ (Φωτογραφία Αρχείου)
|Αχιλλέας Χήρας / IntimeNews

Τζέφρι Πάιατ: «Είμαι περήφανος που συνεργάστηκα με την Αθήνα»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 21:18

Στον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στον νέο ενεργειακό χάρτη, ο οποίος έχει αρχίσει να διαμορφώνεται υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον. Η ομιλία του έγινε στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο για την έγκριση του διορισμού του στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ εξήγησε ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες που καταβάλει το γραφείο ενεργειακών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενίσχυση της προμήθειας καυσίμων στην παγκόσμια αγορά και για την αποτροπή της χρήσης της ενέργειας ως πολεμικού όπλου από την Ρωσία. Μάλιστα στο σημείο αυτό στάθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε ως πρεσβευτής στην Αθήνα για να αναδείξει και να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κορυφαίου συμμάχου των ΗΠΑ.

«Η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζωτικής σημασίας για αυτή την προσπάθεια. Για περισσότερα από έξι χρόνια στην Αθήνα, είμαι περήφανος που συνεργάστηκα με τις ελληνικές κυβερνήσεις για να βοηθήσω τη χώρα αυτή να γίνει κορυφαίος σύμμαχος στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των (ενεργειακών) οδών στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι η ομάδα της πρεσβείας μας υποστήριξε επίσης την Ελλάδα στην (προσπάθεια της) να υιοθετήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην ΕΕ σε συνεργασία συχνά με αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας εδώ στις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς του στόχους θα είναι να συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για να τους απελευθερώσει από την εξάρτηση που έχουν από  κακόβουλους παράγοντες, όπως η Ρωσία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους θα επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η επανάσταση στην καθαρή ενέργεια. Οπως εξήγησε, πρέπει να πετύχουμε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα που θα παρέχει αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ενέργεια σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

«Απρόκλητη η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία»

«Η βάναυση και απρόκλητη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει ξαναγράψει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με τους συμμάχους και τους εταίρους για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Μεταξύ των πολλών εσφαλμένων υπολογισμών του Πούτιν κατά την έναρξη αυτού του πολέμου ήταν η αποτυχία του να προβλέψει πώς οι ενέργειές του θα έκαναν τις συμμαχίες μας ισχυρότερες και θα επιτάχυναν την ενεργειακή μετάβαση. Μαζί με την ΕΕ, τα κράτη μέλη, τους παγκόσμιους συμμάχους και εταίρους και τον ιδιωτικό τομέα, αναδιαμορφώνουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, αυξάνοντας τα μέτρα απόδοσης που μειώνουν την συνολική ενεργειακή ζήτηση και επιταχύνοντας την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Τζέφρι Πάιατ έκανε λόγο για μια κομβική στιγμή για το γραφείο ενεργειακών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς, όπως είπε, οι τίτλοι των ειδήσεων αντανακλούν τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά θέματα για την οικονομία, την καθημερινή ζωή των Αμερικανών και την εθνική ασφάλεια. Οπως εξήγησε, «τα ενεργειακά θέματα ήταν ένα σημαντικό θέμα στο οποίο επικεντρώθηκα τις τελευταίες δύο δεκαετίες της καριέρας μου. Ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έβλεπα καθημερινά πώς η Ρωσία χρησιμοποίησε την ενέργεια ως όπλο για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία και να διευκολύνει τη διαφθορά. Η βάναυση εισβολή του Πούτιν έχει προκαλέσει παγκόσμια άνοδο στις τιμές της ενέργειας και οι αμερικανοί πολίτες υποφέρουν ως αποτέλεσμα. Η κυβέρνησή μας εργάζεται ακούραστα για να ελαχιστοποιήσει αυτόν τον πόνο, μεταξύ άλλων με τις κορυφαίες ιστορικά και συντονισμένες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας».

Διασφάλιση της ενεργειακής τεχνολογικής ηγεσίας των ΗΠΑ

«Ως διπλωμάτης που έχει ασχοληθεί στην καριέρα του με τα οικονομικά θέματα, παίρνω σοβαρά την επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστώ την αμερικανική εμπορική και τεχνολογική πρωτοκαθεδρία. Εάν επικυρωθεί η υποψηφιότητα μου, θα συνεργαστώ με ηγέτες επιχειρήσεων και επιχειρηματίες για να προωθήσω τις επενδύσεις σε ενεργειακές τεχνολογίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς — ειδικά σε αυτούς που χρειάζονται για να καταφέρουμε να έχουμε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα… Η επιτυχία μας απαιτεί επιμονή και στρατηγική εστιασμένη στην διπλωματία για την ενίσχυση των διεθνών ενεργειακών μας συνεργασιών», σημείωσε ο Τζέφρι Πάιατ στην κατάθεση του.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Πάιατ από τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει τον Απρίλιο την πρόθεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ορίσει τον πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζέφρι Πάιατ υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μια θέση την οποία κατείχε από το 2016. Οπως σημείωνε η ανακοίνωση, από το 2013 έως το 2016 διετέλεσε πρέσβης στην Ουκρανία. Νωρίτερα, υπηρέτησε ως βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής του Γραφείου Κέντρο-Ασιατικών και Νότιο-Ασιατικών Υποθέσεων. Υπήρξε επιτετραμμένος της αμερικανικής αποστολής στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη. Από το 1999 έως το 2002 υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος στο αμερικανικό προξενείο του Χονγκ-Κόνγκ και από το 1997 μέχρι το 1999 ως επικεφαλής του αμερικανικού προξενείου στη Λαχώρη του Πακιστάν. Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, και συμμετείχε στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ονδούρα και στην Ινδία. Τέλος, σημειώνεται ότι σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ιρβάιν), ενώ το 1987 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του πάνω στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...