Η προειδοποίηση του Φατίχ Μπιρόλ, προέδρου του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ήταν τρομακτική: «Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που η παροχή ρωσικού αερίου σταματήσει πλήρως», δήλωσε στους Financial Times, προετοιμάζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση για έναν εξαιρετικά δύσκολο και κρύο χειμώνα.
Ο ίδιος ο Οργανισμός ανέφερε σε έκθεσή του ότι η Ευρώπη πρέπει να αγωνιστεί για να αντικαταστήσει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, δίνοντας έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στην κρίση «με μια αποφασιστική επιτάχυνση των επενδύσεων στο κομμάτι της ενεργειακή αποδοτικότητας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες καθαρές τεχνολογίες», ανέφερε ο IEA και προσέθεσε ότι η υποστήριξη των παλαιών πυρηνικών υποδομών μπορεί να προσφέρει μια ανάσα όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και τον περιορισμό των προμηθειών από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στραφεί προσωρινά ξανά στον άνθρακα –προφανώς στον λιγνίτη όσον αφορά την Ελλάδα– για να αντιμετωπίσει τον περιορισμό των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, προσπαθώντας παράλληλα να μην εκτροχιάσει τους μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη. Η αναφορά σε «μακροπρόθεσμους» στόχους για το κλίμα, μπορεί να ερμηνευτεί ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια δεν μπορεί να σημαίνει και «ενεργειακή πείνα».
Η ΕΕ βρίσκεται στο μάτι ενός ενεργειακού κυκλώνα: η αγορά φυσικού αερίου και οι αυξανόμενες τιμές πυροδοτούν πληθωρισμό και έναν αγώνα δρόμου για την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών επιλογών, ενώ παράλληλα υπάρχει η διαρκής απειλή ότι η Ρωσία τελικά θα διακόψει εντελώς την παροχή καυσίμων την εποχή που θα πονέσει περισσότερο τους Ευρωπαίους δηλαδή τον χειμώνα –εξάλλου, ακόμα και οι τωρινές μειώσεις των ροών, παρά τις δικαιολογίες της Μόσχας, μοιάζουν μια προσπάθειά της να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές αγορές να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα αποθέματα για τον χειμώνα.
Η Ρωσία περιόρισε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 40%, εντείνοντας έτσι περαιτέρω την ενεργειακή αντιπαράθεση μετά την εισβολή στην Ουκρανία που ώθησε την Ευρώπη να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα.
Σε δήλωσή του, στο Reuters αυτή τη φορά, ο Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να βρίσκει δικαιολογίες για να περικόψει τον εφοδιασμό ή να τον διακόψει εντελώς καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Η Μόσχα αρνείται ότι οι περικοπές των ενεργειακών ροών είναι προμελετημένες, χωρίς να γίνεται πιστευτή.
«Με τις πολύ αδίστακτες κινήσεις που παρατηρούμε από την κυβέρνηση Putin όσον αφορά στη μείωση της ροής της Gazprom πολύ ξαφνικά, λαμβάνουμε μερικά πολύ σημαντικά μέτρα, αλλά όλα αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά», είπε η Ελίνα Μπάρνταμ, αν. διευθύντρια Διεθνών Υποθέσεων και Οικονομικών για το Κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Africa Energy Forum στις Βρυξέλλες.
Στη Γερμανία σύμφωνα με τη Welt, η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς ετοιμάζεται να κηρύξει το δεύτερο επίπεδο συναγερμού που προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο λόγω των μειωμένων ροών από την ρωσική Gazprom. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Πάτρικ Γκράιχεν προετοίμασε την ενεργειακή βιομηχανία για το νέο πλαίσιο, το οποίο αναμένεται εντός πέντε έως δέκα ημερών.
Στα χείλη όλων, τόσο στο Βερολίνο όσο και αλλού στην Ευρώπη, είναι από τώρα οι περικοπές στην (υπερ)κατανάλωση της ενέργειας, με τον κόσμο να φοβάται πλέον τον εφιάλτη της πρώτης ενεργειακής κρίσης, στη δεκαετία του 1970, όταν είχε επιβληθεί δελτίο ακόμα και στη βενζίνη.
Στο μεταξύ, στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει μια τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη, προκειμένου να μειωθεί η τιμή στην αντλία και να υπάρξει ανακούφιση για τις αμερικανικές οικογένειες αυτό το καλοκαίρι –με το βλέμμα φυσικά και στις λεγόμενες «ενδιάμεσες» εκλογές του Νοεμβρίου για τα δύο νομοθετικά σώματα (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία).
«Μπορούμε να μειώσουμε την τιμή του φυσικού αερίου και να δώσουμε στις οικογένειες λίγη ανακούφιση», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος προέτρεψε επίσης τις πολιτείες να αναστείλουν προσωρινά τους κρατικούς φόρους καυσίμων, οι οποίοι είναι συχνά υψηλότεροι από τους ομοσπονδιακούς συντελεστές, είπε ο αξιωματούχος και προτίθεται να ζητήσει από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να εκφράσουν ιδέες όταν συναντηθούν με τον υπουργό Ενέργειας την Πέμπτη για το πώς να επαναφέρουν την αδράνεια ικανότητας διύλισης
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News