472
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον αρχηγό των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, την Τρίτη | Mohammed Badra/Pool via REUTERS

Αδιέξοδο για τον Μακρόν μετά τις επαφές με τα άλλα κόμματα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 13:27
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον αρχηγό των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, την Τρίτη
|Mohammed Badra/Pool via REUTERS

Αδιέξοδο για τον Μακρόν μετά τις επαφές με τα άλλα κόμματα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 13:27

Δεν είχαν ανταπόκριση οι προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που τον επισκέφθηκαν την Τρίτη στο Ελιζέ, απέρριψαν την πρότασή του.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία άφησε την παράταξη του Μακρόν με 43 έδρες λιγότερες από όσες χρειάζεται για την αυτοδυναμία και ενίσχυσε τόσο την Αριστερά όσο και την Ακρα Δεξιά.

Στο πρώτο 24ωρο των διερευνητικών επαφών υπό τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απάντησαν αρνητικά σε τυχόν συμμετοχή τους σε κυβέρνηση με την κεντρώα παράταξη «Μαζί».

Σύμφωνα με τον υπουργό Συντονισμού, Ολιβιέ Βεράν, «δεν πρόκειται για συγκεκριμένη πρόταση, όλες οι ιδέες είναι πάνω στο τραπέζι».

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν απορρίπτει τη συμμετοχή σε κυβέρνηση του Μακρόν, ενώ οι μετριοπαθείς δυνάμεις απορρίπτουν κάθε ιδέα συμμετοχής της Μαρίν Λεπέν, η οποία επίσης είπε πως δεν επιθυμεί να συμμετάσχει.

«Δεν νομίζω ότι η κατάσταση δικαιολογεί τη στιγμή αυτή τη συμμετοχή μας σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε η Λεπέν το πρωί της Τετάρτης έξω από την Εθνοσυνέλευση, όπου έλαβε θέση για να υποδεχθεί έναν-έναν τους άλλους 88 βουλευτές που εξελέγησαν με τον Εθνικό Συναγερμό. «Ο,τι όμως είναι προς το συμφέρον των Γάλλων, θα το υπερψηφίζουμε», πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τη Μαρίν Λεπέν στο προεδρικό μέγαρο, την Τρίτη (Ludovic Marin/Pool via REUTERS)

Προς το παρόν, η μόνη επιλογή που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι η δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από τους Ρεπουμπλικανούς, το κόμμα της Κεντροδεξιάς.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού αυτού κόμματος, που είναι τέταρτη δύναμη στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι εξαρτάται από τον Μακρόν «να αλλάξει πορεία» και να λάβει υπ’ όψιν του τις πολιτικές προτάσεις του κόμματός του, αν θέλει να συνεχίσει να κυβερνά μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας.

«Αυτός υπήρξε αλαζόνας και τώρα καλεί σε βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Κριστιάν Ζακόμπ και πρόσθεσε ότι, «η στάση μας είναι πολύ σαφής, βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση και θα παραμείνουμε».

Η οικονομική πλατφόρμα των Ρεπουμπλικανών κινείται σε κοινές κατευθύνσεις με τις θέσεις της οικονομικής πολιτικής του γάλλου προέδρου.

Για παράδειγμα, θέλουν και οι δύο να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στηρίζουν την πυρηνική ενέργεια. Αν συνεργάζονταν, θα είχαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οταν ρωτήθηκε για πιθανές αποσκιρτήσεις από τους Ρεπουμπλικανούς, ο Ζακόμπ είπε ότι οι βουλευτές του «έκαναν μαζί προεκλογική εκστρατεία και θα παραμείνουν μαζί χωρίς δυσκολία».

Σύμφωνα με παρατηρητές, δεν αποκλείεται να παραμείνει στην πρωθυπουργία η Ελιζαμπέτ Μπορν για ένα διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέλθει στην Εθνοσυνέλευση με νέες προγραμματικές δηλώσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποιοι υπουργοί, και κυρίως εκείνοι που δεν εξελέγησαν βουλευτές.

«Αν πρόκειται να παραμείνει η κυρία Μπορν, θα πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Ζιλιάν Μπαγιού, εθνικός γραμματέας του κόμματος των περιβαλλοντιστών, EELV.

Η πρωθυπουργός υπέβαλε την Τρίτη την παραίτησή της, αλλά ο γάλλος πρόεδρος δεν την έκανε δεκτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...