Οργισμένος για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση με το φυσικό αέριο, διακόπτοντας τη ροή σε μερικούς από τους καλύτερους πελάτες της Gazprom.
Ο ρώσος πρόεδρος ασκεί έτσι μεγάλη πίεση στις κυβερνήσεις, ενώ απειλεί ότι οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν τον χειμώνα και αναγκάζει τις χώρες να καθυστερήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, αντικαθιστώντας το αέριο με άνθρακα. Το Politico σημειώνει ότι η Γηραιά Ηπειρος κινδυνεύει ακόμα και να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ύφεση.
Αυτό που κάνει ο Πούτιν είναι «ενεργειακός εκβιασμός», τονίζει ο Σιμόνε Ταλιαπέτρα, αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης Bruegel.
Μόλις το 40% της συνηθισμένης ποσότητας αερίου διαπερνά τον αγωγό Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και βέβαια η Γερμανία.
Η Gazprom έχει διακόψει τελείως την παροχή σε Πολωνία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Δανία, επειδή οι εταιρείες ενέργειας αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια το Κρεμλίνο.
Κάποιες χώρες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν πάλι τη λειτουργία τους οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με άνθρακα.
«Ο Πούτιν μειώνει σταδιακά τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και για να ανεβάσει τις τιμές και πρέπει να απαντήσουμε με δικά μας μέτρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η Αυστρία σχεδιάζει να λειτουργήσει ξανά ένα κλειστό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, ενώ η Ολλανδία θα καθυστερήσει την μείωση της παραγωγής ενέργειας σε τέσσερις σταθμούς που λειτουργούν με άνθρακα. «Αν δεν ήταν ιδιαίτεροι αυτοί οι καιροί, δεν θα παίρναμε ποτέ τέτοια απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος, Ρομπ Γιέτεν.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη για αυτό το θέμα και ο Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει τη μετατροπή δύο μονάδων σε σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Διαπραγματεύεται επίσης με το Κατάρ, την Ανγκόλα και την Αλγερία για να αγοράσει αέριο.
Στης Βρυξέλλες πάντως, ανησυχούν, τονίζει το Politico. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και τα πράγματα δεν θα γίνουν πιο εύκολα», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η επιστροφή στην καύση άνθρακα είναι συμβολικά δύσκολη για τους Ευρωπαίους που ανησυχούν ιδιαίτερα για την κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά, δεν θεωρούν προς το παρόν τουλάχιστον, ότι θα τους βγάλει πολύ εκτός πλάνου στην προσπάθεια να μειώσουν τις θερμοκηπικές εκπομπές.
Στη Γερμανία ειδικά, όπως αναφέρει το Politico, οι κρατικοί αξιωματούχοι είναι σίγουροι ότι η επιστροφή του άνθρακα θα είναι μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο της χώρας να μηδενίσει την ενέργεια από άνθρακα έως το 2030. Ο άνθρακας θα βοηθήσει τη Γερμανία να αποθηκεύσει αέριο για τον χειμώνα, ενώ παράλληλα, η χώρα σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Μάλιστα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει κάνει ακόμα πιο επιτακτική την μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια και έχει συσπειρώσει τους υποστηρικτές της στην Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με τον Σάιμον Μίλερ διευθυντή της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende.
Ο Μίλερ τόνισε ότι η κατάσταση θα συμβάλει στην επιτάχυνσης της μετάβασης. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμφωνούν στην αμεσότερη εξάλειψη των εμποδίων για την πράσινη ενέργεια.
Ο Ολαφ Σολτς, αφού απέκλεισε την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ενέργειας, που είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στα τέλη του έτους, εξήγησε ότι «η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι προς το κυρίαρχο δημόσιο συμφέρον», και τόνισε ότι η ενεργειακή ανάκαμψη εξυπηρετεί τη δημόσια ασφάλεια για τη Γερμανία. Ο στόχος του συνδυασμού κλιματικής ουδετερότητας και ανταγωνιστικής οικονομίας «αξίζει τις πολύ μεγάλες προσπάθειες» που πρέπει να καταβληθούν, είπε.
Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες πάντως, διαφωνούν με το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών και αντιπροτείνουν τη δική τους λειτουργία στην παραγωγή ενέργειας με άνθρακα.
Ο Χάμπεκ απάντησε ότι η χώρα χρειάζεται ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας για τα επόμενα δύο χρόνια, διάστημα στο οποίο μόνο ο άνθρακας μπορεί να βοηθήσει και όχι η πυρηνική ενέργεια.
Ολοι πάντως συμφωνούν ότι αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα, η ευρωπαϊκή οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 1,7% την επόμενη χρονιά, αν συμβεί αυτό.
Τα πράγματα όμως, είναι σκούρα και για την ρωσική οικονομία. Το σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει σοβαρή ύφεση και συρρίκνωση, παρόμοια με αυτή που υπέστη όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News