364
Ο Ντμίτρι Μουράτοφ καταγράφει σε βίντεο με το κινητό του τη στιγμή που ανακοινώνεται η νικητήρια προσφορά | REUTERS/David 'Dee' Delgado

Νέα Υόρκη: 103,5 εκατ. δολάρια για το Νομπέλ του Μουράτοφ και τα παιδιά της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 11:11
Ο Ντμίτρι Μουράτοφ καταγράφει σε βίντεο με το κινητό του τη στιγμή που ανακοινώνεται η νικητήρια προσφορά
|REUTERS/David 'Dee' Delgado

Νέα Υόρκη: 103,5 εκατ. δολάρια για το Νομπέλ του Μουράτοφ και τα παιδιά της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 11:11

Πόσο αξίζει ένα μετάλλιο Νομπέλ; Στην περίπτωση του Ντμίτρι Μουράτοφ, του ρώσου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου που τιμήθηκε το 2021 –μαζί με τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα– «για τις προσπάθειές τους να προαγάγουν την ελευθερία της έκφρασης», 103,5 εκατ. δολάρια.

Αυτό ήταν το ποσό που έδωσε άτομο, τα στοιχεία του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν, μέσω τηλεφώνου, στη δημοπρασία που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη. Οπως είχε πει ο Μουράτοφ, θα προσφέρει τα χρήματα στη Unicef για να βοηθήσει τα παιδιά που εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Novaya Gazeta ανακοίνωσε στα τέλη του Μαρτίου πως αναστέλλει τις εκδόσεις της στη Ρωσία, την ψηφιακή και τη χάρτινη, ως το τέλος της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, εν μέσω σκλήρυνσης της στάσης του Κρεμλίνου έναντι των διαφωνούντων.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ ήταν μέλος της ομάδας των δημοσιογράφων που ίδρυσε τη Novaya Gazeta το 1993, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ως την αναστολή της έκδοσής της, αυτή ήταν η τελευταία εφημερίδα που τολμούσε να ασκεί κριτική στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πίνακας με τις προσφορές της δημοπρασίας και αριστερά η νικητήρια – REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

Ηταν γνωστή ιδίως για τις έρευνές της για τη διαφθορά στη Ρωσία και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

Η δουλειά που έκαναν στοίχισε τη ζωή σε έξι από τους συντάκτες της τη δεκαετία του ’90. Ανάμεσά τους η δημοσιογράφος Αννα Πολιτόφσκαγια, που δολοφονήθηκε το 2006. Ο Ντμίτρι Μουράτοφ είχε αφιερώσει το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στη μνήμη τους.

Σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε για τη δημοπρασία της Heritage Auctions, ο δημοσιογράφος τόνισε πως το να κερδίζεις το βραβείο Νομπέλ «σου δίνει την ευκαιρία να ακουστείς».

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ κρατά το μετάλλιο του Νομπέλ Ειρήνης πριν τη δημοπρασία στη Νέα Υόρκη – REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

«Το σημαντικότερο μήνυμα σήμερα είναι πως ο κόσμος καταλαβαίνει πως γίνεται πόλεμος και πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν περισσότερο», πρόσθεσε, ιδίως «τα παιδιά των οικογενειών προσφύγων».

Στις αρχές του Απριλίου, ο Ντμίτρι Μουράτοφ υπέστη επίθεση μέσα σε τρένο στη Ρωσία από άγνωστο που τον περιέλουσε με μείγμα μπογιάς και ακετόνης, προκαλώντας του εγκαύματα στα μάτια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...