288
Δορυφορική εικόνα με τις επίγειες υποδομές του πυρηνικού συγκροτήματος Νατάνζ στο Ιράν (καρέ του 2020) | EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Το Ιράν χτίζει υπόγεια πυρηνικά εργαστήρια στο Νατάνζ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2022, 11:27
Δορυφορική εικόνα με τις επίγειες υποδομές του πυρηνικού συγκροτήματος Νατάνζ στο Ιράν (καρέ του 2020)
|EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Το Ιράν χτίζει υπόγεια πυρηνικά εργαστήρια στο Νατάνζ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2022, 11:27

Πυρηνική κινητικότητα στο Ιράν, ιδίως στο συγκρότημα Νατάνζ: συνεργεία τεχνικών και εργατών αναπτύσσουν… underground δράση σκάβοντας εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο σηράγγων. Ο λόγος είναι προφανής: θέλουν να προστατεύσουν τα εργαστήριά τους από πιθανές αεροπορικές επιδρομές των εχθρών τους. Τις σχετικές πληροφορίες διακίνησαν οι New York Times, αλλά και ισραηλινά μέσα όπως η Jerusalem Post.

Το άρθρο του νεοϋορκέζικου φύλλου μοιάζει με υπόμνημα που απευθύνεται στον αμερικανό πρόεδρο, καθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματίσει τον Ιούλιο δύο σημαντικά ταξίδια: θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, τους παραδοσιακούς φίλους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, και είναι βέβαιο ότι το θέμα «των πυρηνικών του Ιράν» θα το συζητήσει με τις δύο φιλικές του ηγεσίες.

Οι ΝΥΤ έγραψαν ότι το Ιράν συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του προς την ατομική βόμβα, μάλιστα είναι «πολύ κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή». Δηλαδή σύντομα οι μουλάδες θα έχουν στα χέρια τους όλα τα απαραίτητα υλικά και τα εξαρτήματα ώστε να κατασκευάσουν ατομική βόμβα. Και, αν τα καταφέρουν, θα απομένει μόνο ο χρόνος κατασκευής της.

Εν τω μεταξύ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί όλα και δυσκολότερα τα τεκταινόμενα στο Νατάνζ, αφού «τις τελευταίες εβδομάδες οι Ιρανοί νέκρωσαν τις κάμερες που έδιναν εικόνα από τα εργαστήρια». Ομως το Ισραήλ, αποφασισμένο να εμποδίσει το ατομικό όνειρο των μουλάδων, ήταν σαφέστατο: ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του, τύπου F-35, έλαβαν τις κατάλληλες αναβαθμίσεις και πλέον δύνανται να πετάξουν μέχρι το ιρανικό έδαφος χωρίς ανεφοδιασμό κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.

Οι Ισραηλινοί διακίνησαν μέσω του Τύπου τους την πληροφορία ότι οι μυστικές υπηρεσίες του εβραϊκού κράτους έχουν γνώση όσων συμβαίνουν στο Ιράν και ειδικότερα στο Νατάνζ.  Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντζ, αναφέρθηκε στην υπό κατασκευήν ιρανική υποδομή σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...