900
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφωνεί ομιλία κατά τη διάρκεια συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας | REUTERS/Maxim Shemetov

Πούτιν: Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 17:22
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφωνεί ομιλία κατά τη διάρκεια συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας
|REUTERS/Maxim Shemetov

Πούτιν: Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 17:22

Για αποικιακή αλαζονεία και προσπάθεια να συντρίψει τη χώρα του με «ανόητες» κυρώσεις που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή» κατηγόρησε τη Δύση ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ο ένοικος του Κρεμλίνου υποστήριξε, παράλληλα, πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν και χαρακτήρισε «δύσκολη αλλά αναγκαία» την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στην ομιλία του στο φόρουμ που διεξάγεται φέτος χωρίς σχεδόν καμία δυτική συμμετοχή, απευθυνόμενος στην πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας, ο ίδιος δήλωσε: «Είμαστε δυνατός λαός και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση. Οπως οι πρόγονοί μας, θα λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, ολόκληρη η χιλιόχρονη ιστορία της χώρας μας το αποδεικνύει αυτό».

Ο Πούτιν απέσπασε χειροκροτήματα από την αίθουσα όταν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία που προκάλεσε, όπως είπε, ένα «άνευ προηγουμένου» μπαράζ δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Οπως υποστήριξε εν συνεχεία, ο κύριος στόχος της εισβολής ήταν η υπεράσπιση του λαού στην κυρίως ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας – «του λαού μας», όπως είπε. Τη δικαιολογία αυτή η Δύση και το Κίεβο την απορρίπτουν ως αβάσιμο πρόσχημα για έναν πόλεμο που έχει ήδη οδηγήσει σε κατοχή τμήματα της νότιας Ουκρανίας πολύ πέρα από το Ντονμπάς.

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στο Ντονμπάς μάχονται επίσης για να υπερασπιστούν τα «δικαιώματα της Ρωσίας για διασφάλιση της ανάπτυξης».

«Η Δύση έχει ουσιαστικά αρνηθεί να εκπληρώσει τις προηγούμενες υποχρεώσεις της, αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς αδύνατο να συνάψουμε νέες συμφωνίες μαζί της», είπε ο Πούτιν.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων κινδύνων για εμάς και απειλών, η απόφαση της Ρωσίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν επιβεβλημένη – δύσκολη, φυσικά, αλλά επιβεβλημένη και αναγκαία», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είπε ότι οι Αμερικανοί θεωρούν τους εαυτούς τους «απεσταλμένους του Θεού στη Γη» και ότι οι δυτικές κυρώσεις βασίστηκαν σε μια λανθασμένη βάση ότι η Ρωσία δεν έχει καμία οικονομική κυριαρχία.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούσαν να «αλλάξουν τον ρου της ιστορίας», είπε, για να αποδυναμώσουν μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ρωσία.

Ωστόσο «τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» διαβεβαίωσε ο ρώσος πρόεδρος, έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.

«Οι κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ»

Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή», επεσήμανε εξάλλου ο Πούτιν, δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν. Η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, συμπλήρωσε.

Δυτικοί σύμμαχοι με επικεφαλής την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν επιβάλει τις πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχει αντιμετωπίσει οποιοδήποτε έθνος στη σύγχρονη ιστορία από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Κατά τον ρώσο πρόεδρο η ΕΕ θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε αυτούς που τις επέβαλαν. Επιπλέον, τόνισε πως η ΕΕ απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία» έχοντας μπει σε μια πορεία που θα οδηγήσει στον ριζοσπαστισμό και σε αλλαγή των ελίτ, επικρίνοντας τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η «εκτύπωση χρήματος» για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και της ανισότητας.

Επιτέθηκε επίσης στη Δύση επειδή τον κατηγορεί προσωπικά για τα οικονομικά της προβλήματα και τόνισε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία –την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»– δεν έχουν καμία σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες χώρες.

Συνέχισε λέγοντας πως η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών δεν είναι υπαιτιότητα της Ρωσίας. Ο ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων τυπώνοντας χρήμα και «τρέχοντας να συγκεντρώσουν» τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα και ότι η Μόσχα θα εξαγάγει τρόφιμα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Επιπροσθέτως τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως μια «ανοικτή οικονομία» παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης και ότι θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με δυτικές εταιρείες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων διαδρομών.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει την οικονομική συνεργασία «με όσους το θέλουν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κυβερνοεπίθεση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης δέχθηκε μια κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα να τεθεί «εκτός λειτουργίας» το σύστημα διαπιστεύσεων, αναγκάζοντας τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καθυστερήσει την προγραμματισμένη του ομιλία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους ότι η κυβερνοεπίθεση άρχισε χθες, Πέμπτη, και έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα διαπίστευσης και εισόδου των επισκεπτών του φόρουμ, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων σε σχέση με την πρόσβαση τους.

Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ «απαιτεί την προσοχή μας», λέει η Μόσχα

Εξάλλου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας εντός της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα «απαιτεί την οξυμένη προσοχή μας, επειδή όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της ΕΕ».

«Υπάρχουν διάφοροι μετασχηματισμοί τους οποίους παρακολουθούμε με τον πλέον προσεκτικό τρόπο», ανέφερε σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν συνέστησε στην ΕΕ να ορίσει την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ μια τρίτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία, καλείται να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις προτού επίσης της χορηγηθεί το ίδιο καθεστώς (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...