«Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία. Κηρύξαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση γιατί δεν διαθέταμε κανένα απολύτως άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι το να παρασύρει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν μια εγκληματική πράξη», δήλωσε στο BBC ο Σεγκέι Λαβρόφ, σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις του σε δυτικό μέσο ενημέρωσης από την ημέρα της ρωσικής εισβολής.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου ότι υπάρχουν «Ναζί» στην Ουκρανία.
Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ, ανταποκριτής του βρετανικού μέσου στη Μόσχα, ζήτησε από τον ρώσο υπουργό να σχολιάσει την επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τον Μάιο, για τα γεγονότα στο ουκρανικό χωριό Γιαχίντνε, στην περιοχή του Τσερνίχιβ. Η έκθεση αναφέρει ότι 360 κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων 74 παιδιών και πέντε ατόμων με αναπηρία, αναγκάστηκαν από τις ένοπλες ρωσικές δυνάμεις να παραμείνουν στο υπόγειο ενός σχολείου για 28 ημέρες χωρίς τουαλέτα ή νερό. Δέκα ηλικιωμένοι πέθαναν στο υπόγειο.
«Ετσι πολεμάτε τους Ναζί;», ρώτησε ο δημοσιογράφος. Ο Λαβρόφ απάντησε: «Είναι πολύ κρίμα, αλλά οι διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Υπατου Εκπροσώπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του γενικού γραμματέα και άλλων εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, υφίστανται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των ψευδών ειδήσεων που διαδίδει η Δύση. Η Ρωσία δεν είναι άσπιλη. Η Ρωσία είναι αυτή που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε», σχολίασε.
Αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας, ο Λαβρόφ δήλωσε: «Δε νομίζω ότι υπάρχει καν χώρος για ελιγμούς πια, γιατί τόσο ο Τζόνσον όσο και η Τρας δηλώνουν ανοιχτά ότι πρέπει να κερδίσουμε τη Ρωσία, να αναγκάσουμε τη Ρωσία να καταρρεύσει. Κάντε το, λοιπόν».
Αναφορικά με την τύχη των δυο Βρετανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις ρωσικές αποσχιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και το γεγονός πως η Δύση θεωρεί πως η Ρωσία ευθύνεται για τη μοίρα τους, ο Λαβρόφ απάντησε ότι, «δεν ενδιαφέρομαι για τη γνώμη της Δύσης καθόλου. Ενδιαφέρομαι μόνο για το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές».
Ο δημοσιογράφος του BBC τόνισε ότι «οι άνδρες αυτοί είχαν υπηρετήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν ήταν μισθοφόροι» και ο Λαβρόφ είπε ότι αυτό πρέπει να αποφασιστεί από δικαστήριο.
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε, επίσης, το BBC για απόκρυψη της αλήθειας για τα όσα συμβαίνουν σε πολίτες στην ανατολική Ουκρανία, όπου «οι πολίτες βομβαρδίζονται από το Κίεβο εδώ και οκτώ χρόνια» με το δημοσιογράφο να απαντάει ότι το BBC είχε πολλές φορές κατά την τελευταία εξαετία επικοινωνήσει με την ηγεσία των περιοχών αυτών προκειμένου να του δοθεί άδεια, αλλά δεν του δόθηκε ποτέ η δυνατότητα εισόδου στην περιοχή.
«Μας αρνήθηκαν την είσοδο κάθε φορά. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για γενοκτονία. Ωστόσο, το 2021, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με τους αυτοαποκαλούμενους φιλορώσους “αξιωματούχους” και επτά τον προηγούμενο χρόνο. Αν και κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία, αυτό δεν συνιστούσε γενοκτονία. Αν είχε γίνει πράγματι γενοκτονία, τότε οι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ θα ενδιαφερόντουσαν να πάμε εκεί. Γιατί δεν μας άφησαν να μπούμε;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.
«Δεν ξέρω», απάντησε ο Λαβρόφ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News