Η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι ρωσικές δυνάμεις έως σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία ανησυχούν ιδιαίτερα τη Δύση με αρκετούς να υποστηρίζουν πως η πλάστιγγα έχει αρχίσει να γέρνει προς την πλευρά της Ρωσίας. Ωστόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν χαρακτηρίζουν τους εν λόγω φόβους υπερβολικούς, υποστηρίζοντας, μάλιστα, οι ουκρανικές αμυντικές γραμμές παραμένουν σταθερές.
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες, αλλά προς το παρόν πιστεύουμε ότι οι Ουκρανοί κατέχουν καίριες θέσεις και είναι καλά εξοπλισμένοι για να περιορίσουν τη ρωσική πρόοδο, ενώ οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις», όσον αφορά τη διατήρηση των εδαφών που έχουν καταλάβει, ανέφερε την Δευτέρα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στον Ντέιβιντ Ιγκνέισους της Washington Post.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα βαρέα όπλα, το ταχύτερο δυνατό, ούτως ώστε να έχουν πιθανότητες να αναχαιτίσουν την ρωσική επίθεση στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε στο Twitter πως η χώρα τους χρειάζεται 300 συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών MLRS, σχεδόν τριακονταπλάσια από όσα έχουν ήδη παραχωρηθεί στην Ουκρανία. Και είναι αλήθεια πως ολοένα περισσότεροι αμερικανοί ειδικοί σε στρατιωτικά ζητήματα ανησυχούν για το φλέγον ζήτημα του εφοδιασμού των Ουκρανών με όπλα.
Με το σταγονόμετρο…
Εως σήμερα στην Ουκρανία έχουν παραδοθεί μόλις τέσσερα συστήματα MLRS ενώ σύντομα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα ακόμη οχτώ. Ομως «δώδεκα εκτοξευτές δεν είναι αρκετοί, καθόλου. Φαίνεται ωσάν να διστάζουμε και αυτό παρατείνει τον πόλεμο», υποστήριξε ο απόστρατος αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη. «Είναι σαν να μετράμε σε κουταλάκια του γλυκού αντί να ρίχνουμε γεμάτους κουβάδες», σημείωσε από την πλευρά του και ο Στίβεν Χάντλεϊ, πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο.
Με το ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκληθεί πανικός όσον αφορά την ικανότητα των Ουκρανών να αντιστέκονται, υποστηρίζει και ο αρθρογράφος της Washington Post. «Αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει με τρόπο που θα τραβήξει την προσοχή στο Κίεβο και στη Μόσχα ότι είναι πραγματικά έτοιμος να τηρήσει την υπόσχεσή του και να προσφέρει στην Ουκρανία “τα μέσα για να αποτρέψει και να αμυνθεί από περαιτέρω επιθετικότητα”, όπως το έθεσε την 31η Μαΐου σε δημοσίευμα στους New York Times», γράφει ο Ιγκνέσιους, υποστηρίζοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να αποδείξει την αποφασιστικότητά του να συνδράμει μέχρι τέλους την Ουκρανία, αποστέλλοντας άμεσα στη χώρα περισσότερα όπλα, καθώς ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να αντιστέκονται σθεναρά, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες, στις ρωσικές δυνάμεις.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επιβεβαιώνουν πως πρόκειται όντως να παραδοθούν περισσότερα όπλα στο Κίεβο αλλά προειδοποιούν, συγχρόνως, πως τόσο η παράδοσή τους όσο και η εκπαίδευση στη χρήση τους απαιτούν χρόνο. Για παράδειγμα, παρότι έχουν ήδη παραδοθεί τέσσερις εκτοξευτές MLRS η πρώτη ουκρανική ομάδα που εκπαιδεύτηκε στη χρήση τους, πρόκειται να μεταβεί στα πεδία των μαχών στην Ανατολική Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.
Πυροβόλα χωρίς οβίδες…
Οι Ουκρανοί παραπονιούνται επίσης ότι υστερούν σε βαρύ πυροβολικό και πως εξαντλούνται τα βλήματα για τα πυροβόλα που διαθέτουν. Ωστόσο η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Είναι αλήθεια πως τα αποθέματα σε βλήματα (152 χιλ.) για τα παλιά πυροβόλα τους, σοβιετικής εποχής, εξαντλούνται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οργώσει τον κόσμο, αναζητώντας κατάλληλα βλήματα, και έχουν ωθήσει παραγωγούς σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, να αρχίσουν εκ νέου την παραγωγή τους.
Επιδιώκοντας να ενισχύσει το ουκρανικό πυροβολικό, πριν από δύο μήνες η Ουάσιγκτον άρχισε να αποστέλλει στο Κίεβο σύγχρονα, αμερικανικής κατασκευής, ολμοβόλα M777 που βάλλουν βλήματα 155 χιλιοστών. Εως σήμερα οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στον ουκρανικό στρατό περισσότερα από εκατό ενώ περίπου άλλα τόσα έχουν παράσχει άλλα κράτη της Δύσης. Ωστόσο λόγω της υπερβολικής χρήσης τους αρκετά ολμοβόλα έχουν υποστεί βλάβες με αποτέλεσμα να πρέπει, τώρα, να επιδιορθωθούν. Οσον αφορά τα βλήματα για τα εν λόγω οβιδοβόλα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο οι ουκρανικές δυνάμεις, με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης, διαθέτουν αποθέματα για ακόμη τριάντα έως σαράντα ημέρες πολέμου. Αλλά πηγές του Πενταγώνου δηλώνουν πως ο εφοδιασμός του ουκρανικού στρατού με πυρομαχικά θα συνεχιστεί.
Οι ρωσικές απώλειες
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές απώλειες σε στρατιώτες και πολεμικό υλικό είναι τεράστιες. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 2.600 τεθωρακισμένα οχήματα (περίπου 1.00 άρματα μάχης και 1.600 οχήματα μεταφοράς προσωπικού). Οι Ρώσοι έχουν επίσης εκτοξεύσει σχεδόν το 70% των πυρομαχικών ακριβείας που διαθέτουν και λόγω των δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα μπορεί να μην είναι σε θέση να τα αντικαταστήσει άμεσα.
Από τις πρώτες μέρες του πολέμου, αξιωματούχοι του Πενταγώνου φοβόντουσαν ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να περικυκλωθούν στα Ανατολικά με την γνωστή τακτική της τανάλιας (διπλή περικύκλωση). Ωστόσο χάλασαν τα σχέδια των Ρώσων, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στο Χάρκοβο, κοντά στα ρωσικά σύνορα, και στη Χερσώνα, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.
«Οι Ρώσοι δεν έχουν την ικανότητα για τον πόλεμο ελιγμών που θα χρειάζονταν για να σημειώσουν σημαντική πρόοδο», σημείωσε ο στρατηγός Χότζες ενώ σύμφωνα με τον απόστρατο υποστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας Μικ Ράιαν ο κρίσιμος παράγοντας σε αυτόν τον μακρύ και βάναυσο πόλεμο ενδέχεται να είναι η «στρατηγική υπομονή». Στην παρούσα φάση οι Ουκρανοί σίγουρα δεν κερδίζουν αλλά ούτε χάνουν. Χρειάζονται, ωστόσο, άμεσα περισσότερα οπλικά συστήματα, ούτως ώστε να συνεχίσουν να αντιστέκονται με την ίδια αποφασιστικότητα στους ρώσους εισβολείς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News