301
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, στη Χάγη, την Τρίτη | REUTERS/Eva Plevier

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία χρειάζεται «περισσότερα βαριά όπλα»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 10:43
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, στη Χάγη, την Τρίτη
|REUTERS/Eva Plevier

Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία χρειάζεται «περισσότερα βαριά όπλα»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 10:43

Οι δυτικές χώρες πρέπει να στείλουν στο Κίεβο περισσότερα βαριά όπλα για να το βοηθήσουν να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ναι, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα βαριά όπλα», είπε ο νορβηγός επικεφαλής του οργανισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών, μελών του NATO, για να προετοιμάσουν την κρίσιμη σύνοδο της Μαδρίτης.

Το NATO έχει αρχίσει να «εντατικοποιεί» τις παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό, πρόσθεσε, τονίζοντας πως το Κίεβο «εξαρτάται απόλυτα (από αυτές τις προμήθειες) για να αντιμετωπίσει τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».

Η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία συναντάται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, για να συζητήσει την ενδεχόμενη επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Αμυνας του NATO στη βελγική πρωτεύουσα.

Το Κίεβο ζητεί από τους Δυτικούς να του παραδώσουν περισσότερα όπλα και προηγμένο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και κατηγορεί κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -ανάμεσά τους και το Βερολίνο- ότι καθυστερούν τις παραδόσεις.

Στην Ολλανδία βρέθηκαν ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντερικσεν, ο Στόλτενμπεργκ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, να υποστηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, την ελευθερία του και την εθνική κυριαρχία του», είπε ο Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

«Γι’ αυτό σας προτρέπω (…) να κάνετε πολλά περισσότερα για να παραδοθούν όπλα και πυροβολικό στην Ουκρανία. Τα έχει ανάγκη για να αμυνθεί», είπε, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες θα χάσουν την «αξιοπιστία» τους σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας της Ουκρανίας.

«Αυτή θα ήταν απόλυτη αποτυχία και καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τις αξίες μας και για το NATO», υποστήριξε ο συντηρητικός πολωνός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...