529
Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δίνει το «παρών» στο δικαστήριο που εξετάζει την έφεσή του μέσω βιντεοκλήσης. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες φωτογραφίες του (24/5), ενώ ακόμη βρισκόταν στη φυλακή «IK-2» | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Αιφνίδια μεταφορά του Ναβάλνι σε «άγνωστη τοποθεσία»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 21:39
Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δίνει το «παρών» στο δικαστήριο που εξετάζει την έφεσή του μέσω βιντεοκλήσης. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες φωτογραφίες του (24/5), ενώ ακόμη βρισκόταν στη φυλακή «IK-2»
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Αιφνίδια μεταφορά του Ναβάλνι σε «άγνωστη τοποθεσία»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 21:39

Σε «άγνωστη τοποθεσία» μεταφέρθηκε αιφνιδίως ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με ανάρτηση του κορυφαίου συνεργάτη του Λεονίντ Βολκόφ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο οποίος επικαλείται τον δικηγόρο του πολιτικού, ο οποίος δεν μπόρεσε να τον συναντήσει στη φυλακή όπου εκτίει την ποινή κάθειρξης που του έχει επιβάλει η ρωσική δικαιοσύνη την Τρίτη.

Κατά τον επικεφαλής του επιτελείου του Ναβάλνι, όταν ο δικηγόρος έφθασε στη «Σωφρονιστική Αποικία Νο.2» («IK-2»), τη φυλακή που βρίσκεται στο Ποκρόφ, 119 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, οι αρμόδιοι του είπαν: «Δεν υπάρχει εδώ τέτοιος κρατούμενος».

«Πού είναι ο Αλεξέι τώρα και σε ποια αποικία κρατουμένων έχει μεταφερθεί δεν το γνωρίζουμε», συμπλήρωσε ο Βολκόφ.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι Κίρα Γιαμρίς αναφέρθηκε από την πλευρά της σε φήμες ότι μεταφέρθηκε στην «αποικία κρατουμένων» υψίστης ασφαλείας «ΙΚ-6» στο Μελέχοβο, κοντά στην πόλη Βλαντίμιρ, περίπου 250 χιλιόμετρα, ανατολικά της Μόσχας.

Ωστόσο, «το πρόβλημα με την μεταφορά του σε άλλη αποικία κρατουμένων δεν συνίσταται στο ότι ενδεχομένως βρίσκεται σε αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας». «Tο κυριότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού είναι ο Αλεξέι», δήλωσε η κυρία Γιαμρίς. «Είναι μόνος του αντιμέτωπος με το σύστημα που προσπάθησε να τον σκοτώσει», πρόσθεσε η Γιαρμίς.

Η Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ερώτηση του Reuters σχετικά με τις πληροφορίες αυτές.

Ο Ναβάλνι, ο πιο γνωστός ηγέτης της αντιπολίτευσης, έχει παρουσιάσει τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ως ένα δυστοπικό κράτος, το οποίο κυβερνάται από κλέφτες και εγκληματίες και στο οποίο οι δικαστές εκπροσωπούν την ελίτ. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Ναβάλνι κατακεραύνωσε τον ρώσο πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας τον ένοικο του Κρεμλίνου ως έναν παράφρονα που ξεκίνησε έναν «ηλίθιο πόλεμο» στον οποίο σφαγιάζονται αθώοι άνθρωποι, και Ουκρανοί και Ρώσοι, στη διάρκεια ομιλίας του, μέσω βιντεοκλήσης, στο πλαίσιο (ακόμη μίας) δικαστικής διαδικασίας, υπενθυμίζει, στο σχετικό τηλεγράφημά του, το Reuters.

Ο Ναβάλνι κέρδισε τον θαυμασμό της ετερόκλητης ρωσικής αντιπολίτευσης όταν επέστρεψε οικειοθελώς στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία, μετά την απόπειρα δηλητηρίασης του στη Σιβηρία με νευροτοξικό παράγοντα όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις στην Δύση. Κατά την επιστροφή του φυλακίστηκε για παραβάσεις καταδικαστικών αποφάσεων με αναστολή.

Επιπλέον, στις 24 Μαρτίου ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών για απάτη και ασέβεια προς το δικαστήριο. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν κατασκευασμένες και πως αποσκοπούσαν στην αναθεώρηση των πολιτικών του φιλοδοξιών. Ο δικαστής έδωσε εντολή να μεταφερθεί ο Ναβάλνι σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου τα δικαιώματά του να δέχεται επισκέψεις και να αλληλογραφεί θα είναι περιορισμένα.

Περαιτέρω, μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο ίδιος δήλωσε ότι του απαγγέλθηκαν και νέες κατηγορίες, για δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης και υποκίνηση μίσους κατά των αρχών, αδικήματα που επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 επιπλέον ετών.

Σημειώνεται πως το πολιτικό δίκτυο του Ναβάλνι έχει διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τη φυλάκισή του, καθώς τέθηκε εκτός νόμου ως «εξτρεμιστική» οργάνωση. Κορυφαίοι συνεργάτες του και στελέχη του δικτύου του, είτε έχουν φυλακιστεί είτε αναγκάστηκαν να εξοριστούν.

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι ότι τον δηλητηρίασε η ρωσική μυστική αστυνομία με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ καθώς και ότι παραβιάζει τα δικαιώματά του ή των υποστηρικτών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...