569
Τον δήμο της Γκρενόμπλ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η οργάνωση «Συμμαχία Πολιτών της Γκρενόμπλ», μέλη της οποίας φορούν μπουρκίνι, το ένδυμα που επανήλθε στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης στη Γαλλία | alliancecitoyenne.org

Γαλλία: Προσφυγή ενάντια στην απαγόρευση του μπουρκίνι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 18:59
Τον δήμο της Γκρενόμπλ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, η οργάνωση «Συμμαχία Πολιτών της Γκρενόμπλ», μέλη της οποίας φορούν μπουρκίνι, το ένδυμα που επανήλθε στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης στη Γαλλία
|alliancecitoyenne.org

Γαλλία: Προσφυγή ενάντια στην απαγόρευση του μπουρκίνι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 18:59

Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας προσέφυγε η πόλη της Γκρενόμπλ προκειμένου να ζητήσει την αναίρεση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε σε έναν νέο κανονισμό της πόλης ο οποίος επιτρέπει τα μπουρκίνι, τα ολόσωμα μαγιό που αφήνουν ακάλυπτο μόνο το δέρμα του προσώπου, των χεριών και των ποδιών, στις δημόσιες πισίνες.

Τα μπουρκίνι φοριούνται σε μεγάλο βαθμό από μουσουλμάνες γυναίκες, ωστόσο η θρησκευτική έκφραση στη δημόσια ζωή εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα, όπως καταδεικνύει η μάχη που πυροδοτήθηκε μεταξύ τοπικών Αρχών και κυβέρνησης.

Την Τρίτη, λίγη ώρα πριν την έναρξη της διαδικασίας στο δικαστήριο, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν χαρακτήρισε την πολιτική του δημοτικού συμβουλίου της Γκρενόμπλ για τα μαγιό ως «απαράδεκτη πρόκληση» η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τον γαλλικό κοσμικισμό, μετέδωσε το BBC.

Τον περασμένο μήνα τοπικό δικαστήριο της Γκρενόμπλ είχε αναστείλει την ισχύ της εν λόγω δημοτικής διάταξης με το αιτιολογικό αυτό, ότι δηλαδή υπονόμευε σοβαρά την αρχή της ουδετερότητας στις δημόσιες υπηρεσίες.

Περαιτέρω, η απαγόρευση του μπουρκίνι στις δημόσιες πισίνες υποστηρίζεται και για λόγους υγιεινής. Οι άνδρες συνήθως είναι υποχρεωμένοι να φορούν στενά μαγιό – πρόκειται για ακόμη ένα κανόνα που η Γκρενόμπλ επιχείρησε να ανατρέψει. Το δημοτικό συμβούλιο επέτρεψε στους άνδρες να χρησιμοποιούν μαγιό βερμούδες, κάτι που συνήθως δεν επιτρέπεται.

Μπουρκίνι σε πρώτο πλάνο σε βιτρίνα καταστήματος. Η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί «απαράδεκτη πρόκληση» την επιστροφή της χρήσης του στις δημόσιες πισίνες της Γκρενόμπλ / Photo by Sophia Kembowski/picture alliance via Getty Images

Η γαλλική αντίθεση στο μπουρκίνι έχει τις ρίζες της στο 2016, όταν αρκετοί δήμοι προσπάθησαν να το θέσουν εκτός νόμου στις παραλίες, με το σκεπτικό ότι η χρήση του συγκεκριμένου μαγιό παραβιάζει τους αυστηρούς νόμους για την κοσμικότητα του κράτους (περισσότερα εδώ). Οι δημόσιοι υπάλληλοι, εν παραδείγματι, δεν επιτρέπεται να φορούν σύμβολα οποιασδήποτε θρησκείας στην εργασία τους, ωστόσο ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ, Ερίκ Πιόλ, υποστηρίζει ότι αυτή η πρόβλεψη δεν θα έπρεπε να εμποδίζει του χρήστες των δημόσιων υπηρεσιών, όπως οι πισίνες, να ντύνονται όπως θέλουν.

Οι κινήσεις του δήμου για τη χαλάρωση των κανόνων για τα μαγιό συναντά αντίσταση από  την κυβέρνηση, η οποία επικαλείται νόμο που ψηφίστηκε το 2021 για την καταπολέμηση της «ισλαμικής αποσχιστικής ιδεολογίας».

Τι είναι το μπουρκίνι;
  • Το μπουρκίνι είναι ένα ολόσωμο μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.
  • Ονομάστηκε έτσι από τον συνδυασμό των λέξεων «μπούρκα» και «μπικίνι».
  • Σε αντίθεση με τις μπούρκες, τα μπουρκίνι αφήνουν το πρόσωπο ελεύθερο
  • Τα μπουρκίνι παρέχουν στις μουσουλμάνες που τηρούν τις αυστηρές επιταγές ορισμένων κλάδων του Ισλάμ περί σεμνότητας των γυναικών τη δυνατότητα να κολυμπούν σε δημόσιους χώρους (παραλίες, δημόσιες πισίνες κ.ο.κ.).

Η διαμάχη αυτή, λοιπόν, έφτασε εκ νέου στο γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο στο παρελθόν είχε αποφανθεί κατά της απαγόρευσης του μπουρκίνι σε άλλα μέρη της Γαλλίας (περισσότερα εδώ).

Οι επικριτές του μπουρκίνι θεωρούν ότι η απελευθέρωση της χρήσης του θα συμβάλει στην ενίσχυση των «αποσχιστικών» τάσεων εντός της γαλλικής κοινωνίας καθώς και ότι θα ασκήσει πίεση στις μουσουλμάνες γυναίκες να το φορέσουν. Η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έχει καταδικάσει το μπουρκίνι ως «ρούχο ισλαμιστικής προπαγάνδας».

Οσοι τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στη χρήση του αυστηρά ολόσωμου μαγιό υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν την επιλογή να κρατούν το σώμα τους καλυμμένο αν το θέλουν και ότι αυτό δεν συνεπάγεται θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...