464
| INTIMEnews

Καύσιμα: Ερχεται δεύτερο fuel pass – τι θα κρίνει το εύρος της νέας παρέμβασης

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 10:47
|INTIMEnews

Καύσιμα: Ερχεται δεύτερο fuel pass – τι θα κρίνει το εύρος της νέας παρέμβασης

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 10:47

«Nαι» σε νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, αλλά μόνο όταν θα είναι ξεκάθαρο το διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο, είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, όλες οι πληροφορίες ωστόσο συγκλίνουν ότι έρχεται δεύτερο fuel pass με περισσότερους δικαιούχους.

Αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο υπουργός μίλησε εκ νέου για ένα παγκόσμια φαινόμενο και σύνθετο πρόβλημα, καθώς πέρα από τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του κόστους δανεισμού που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τον τερματισμό του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκτίμησή του ωστόσο, ήταν ότι τηρουμένων των αναλογιών κι αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια παγκόσμια κρίση, η χώρα μας τα πηγαίνει καλά και σίγουρα η οικονομία πηγαίνει προς το καλύτερο.

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, είπε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να παίρνουμε μέτρα κάθε μέρα γιατί η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άμεσα και θα χρειαστεί «να κρατήσουμε δυνάμεις».

Σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι οι τόσο οι έλεγχοι, όσο και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, είναι συνεχείς.

Οι αποφάσεις για την νέα παρέμβαση στα καύσιμα αναμένεται να «κλειδώσουν» εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του επιδόματος στη βενζίνη για τουλάχιστον ακόμη ένα δίμηνο.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, από τα 30-50 ευρώ που είναι σήμερα η επιδότηση να φθάσει ενδεχομένως στα 40-60 ευρώ, ενώ το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει και για την επιδότηση ρεύματος. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία, αλλά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους δικαιούχους (περίπου οκτώ στους δέκα) προτίμησαν την κατάθεση της ενίσχυσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό αντί της ψηφιακής κάρτας βενζίνης που έδινε επιπροσθέτως 5 ευρώ. Προφανώς πολλοί κάλυψαν άλλες ανάγκες με το ποσό της ενίσχυσης.

Παράλληλα η  επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

Εξετάζεται τέλος νέα ενίσχυση των ευάλωτων με επίδομα 200 ευρώ, αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε το Πάσχα. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα 250-300 εκατ. ευρώ.

Οπως προαναφέρθηκε οι όποιες ανακοινώσεις μπορεί να έρθουν ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέντευξη του Πρωθυπουργού απόψε στην ΕΡΤ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...