Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα δίνει μεγάλα χρηματικά ποσά ή άλλου είδους ηθικές ανταμοιβές, σε όποιον ενημερώνει την κυβέρνηση ότι υποψιάζεται άτομα που θέλουν να βλάψουν με οποιοδήποτε τρόπο τη χώρα. Σύμφωνα με έναν πρόσφατο νόμο η κυβέρνηση ελπίζει να «ενθαρρύνει τους πολίτες να αναφέρουν πράξεις που βλάπτουν την κρατική ασφάλεια» και «να κινητοποιήσει όλους τους κοινωνικούς πόρους για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.
«Το σχέδιο συνέβαλε στην πλήρη κινητοποίηση του κόσμου, ενέπνευσε ενθουσιασμό στο ευρύ κοινό για υποστήριξη και βοήθεια στο έργο της εθνικής ασφάλειας, συσπειρώνοντας το ηθικό, τη σοφία και τη δύναμη του λαού», λένε εκπρόσωποι της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ.
Οι ανταμοιβές για τις υποδείξεις των υπόπτων ξεκινούν από 10.000 γιουάν (1.200 ευρώ) και μπορεί να αυξηθούν ως δέκα φορές, ανάλογα με τη χρησιμότητα των πληροφοριών. Οι πληροφοριοδότες, που ενθαρρύνονται να κάνουν τις καταγγελίες ονομαστικά, μπορούν επίσης να τιμηθούν με πιστοποιητικά που αναγνωρίζουν την υπηρεσία τους προς στο κράτος.
Καλοδεχούμενες είναι και οι πληροφορίες που αφορούν υπόπτους εκτός της χώρας, αφού το Πεκίνο έχει γίνει ιδιαίτερα καχύποπτο τα τελευταία χρόνια με τις ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κομματική εξουσία, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους και οι Times.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει κάνει την εθνική ασφάλεια θέμα «υψίστης σημασίας». Το 2015, δύο χρόνια αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, υπέγραψε έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια με ποινές που καλύπτουν την πολιτική, εσωτερική, στρατιωτική, πολιτιστική και την τεχνολογική ασφάλεια. Κυκλοφόρησαν, μάλιστα, εκπαιδευτικά βίντεο που ζητούν από τα παιδιά και τους εφήβους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για ύποπτες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των γονιών τους και τα παροτρύνουν να καλούν σε μια τηλεφωνική γραμμή όταν διαπιστώσουν κάτι ύποπτο.
Πέρυσι, η πόλη του Πεκίνου μοίρασε περισσότερα από 250.000 γιουάν (30.000 ευρώ) σε περίπου 70 πολίτες που παρουσίασαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με ύποπτους για τρομοκρατικά χτυπήματα. Στη νοτιοδυτική πόλη Μπιτζέ κάποιος πήρε αρκετά χρήματα από το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας αφού ανέφερε έναν αμερικανό δημοσιογράφο ως ύποπτο για την εθνική ασφάλεια, γιατί έκανε ρεπορτάζ για την εκστρατεία μείωσης της φτώχειας, ενώ στη νότια πόλη Γκουανγτζού, ένας κάτοικος έγινε κατά πολλά γιουάν πλουσιότερος γιατί κατήγγειλε έναν οδηγό για διάδοση πληροφοριών ενός έργου τέχνης. Ο κάτοικος αυτός ηχογράφησε τη συνομιλία που είχε μαζί του και τη μετέφερε, μαζί με τα στοιχεία του οδηγού, στο επαρχιακό γραφείο κρατικής ασφάλειας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News