630
Ο Μελανσόν σχεδίαζε να συνταξιοδοτηθεί φέτος, όμως τελικά βρέθηκε να φλερτάρει με την πρωθυπουργία | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Εκλογές στη Γαλλία: Ο Μελανσόν απειλεί να χαλάσει τον ύπνο του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 19:44
Ο Μελανσόν σχεδίαζε να συνταξιοδοτηθεί φέτος, όμως τελικά βρέθηκε να φλερτάρει με την πρωθυπουργία
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Εκλογές στη Γαλλία: Ο Μελανσόν απειλεί να χαλάσει τον ύπνο του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 19:44

Η συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν εμφανίζεται να προηγείται με 28%, έναντι 27% της συμμαχίας που στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, την Κυριακή.

Τα ποσοστά προέκυψαν από δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria για το FranceTV και το Radio France που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 19,5% και στην τέταρτη οι Κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 11%.

Σε έδρες ωστόσο, εκτιμάται πως στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου, θα έλθει πρώτη η παράταξη Μακρόν, κερδίζοντας από 260 έως 300 έδρες. Με τον μαγικό αριθμό 289 να είναι εκείνος που καθορίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το θερμόμετρο στη Γαλλία παραμένει υψηλά και όχι μόνο λόγο του θέρους.

Η συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς υπολογίζεται ότι θα καταλάβει από 175 έως 215 έδρες, ενώ τρίτοι θα είναι οι Ρεπουμπλικάνοι (35 έως 55 έδρες) και τέταρτο το κόμμα της Λεπέν (20 έως 50 έδρες).

Ο Μελανσόν απειλεί να στερήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών από τον Μακρόν και να εμποδίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο. Ο ακροαριστερός ηγέτης εκμεταλλεύεται την δυσαρέσκεια μερίδας των ψηφοφόρων εναντίον του προέδρου, όπως σημείωσε στους Financial Times η Βιρζινί Μαρτέν, καθηγήτρια στο Kedge Business School, ειδική στη γαλλική πολιτική σκηνή,

Ο Μακρόν θέλει να ψηφίσει νόμους που, όπως λέει, θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και θα ισχυροποιήσουν τη γαλλική οικονομία, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη. Ομως, χωρίς να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες.

Ολοι οι γάλλοι πρόεδροι τις δύο τελευταίες δεκαετίες είχαν κερδίσει και την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, στις εκλογές που ακολούθησαν την εκλογή τους.

Τώρα, θα κονταροχτυπηθούν η κεντρώα συμμαχία κομμάτων «Μαζί!» του Μακρόν και η ριζοσπαστική «Nupes» του Μελανσόν,  η Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση, στην οποία συγκατοικούν Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Κομμουνιστές.

Πρωθυπουργός ο «γάλλος Τσάβες»

Ο Μελανσόν, που ενώ ήταν έτοιμος να αποσυρθεί, επανέκαμψε το 2022 στο γαλλικό πολιτικό προσκήνιο, είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και ζητεί να γίνει πρωθυπουργός αν η συμμαχία του κερδίσει τις εκλογές.

«Προσφέρουμε ένα άλλο όραμα του κόσμου, της κοινωνίας. Δεν λέω ότι θα δημιουργήσουμε έναν παράδεισο από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα βάλουμε τέλος στην κόλαση». Σύμφωνα με τον Μελανσόν, ο Μακρόν έφερε την οικονομική καταστροφή και την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών. Το δικό του προεκλογικό μανιφέστο περιλαμβάνει 650 σημεία, ανάμεσά τους και την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση του συνταξιοδοτικού ορίου στα 60 έτη, το πάγωμα των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και την επαναφορά του φόρου των πλουσίων.

Για όλα αυτά, οι αντίπαλοί του αποκαλούν τον Μελανσόν, τον «γάλλο Τσάβες», ενώ γάλλοι και ξένοι επενδυτές ανησυχούν, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η πιθανότητα να βγει πρωθυπουργός ο ακροαριστερός πολιτικός, έχει συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και έτσι η συμμαχία του παρουσιάζει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

«Συνταγή για… χάος»

Ο Μακρόν αποκαλεί τη συμμαχία Nupes και το κόμμα της Λεπέν, ως «συνταγή για χάος και υπακοή στη Ρωσία» τονίζοντας ότι δεν είναι υποχρεωμένος να ονομάσει πρωθυπουργό τον Μελανσόν.

«Θέλω οι Γάλλοι να κάνουν μία στέρεη επιλογή, ως συνέχεια των προεδρικών εκλογών, για μία σταθερή και σοβαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τους προστατέψει σε περίοδο κρίσης και να δράσει για το μέλλον τους», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Η αδυναμία της συμμαχίας του Μελανσόν, όπως σημειώνουν οι FT, είναι οι διαφωνίες στα περισσότερα θέματα, μέσα στους κόλπους της, ανάμεσα στα κόμματα που την απαρτίζουν. Επίσης, παραδοσιακά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι ψηφοφόροι τείνουν να ψηφίζουν διαφορετικά από ό,τι στον πρώτο γύρο προτιμώντας λιγότερο ακραίους υποψηφίους. Παρόλα αυτά, οι πολιτικοί στη Γαλλία φαίνεται να έχουν ξαφνιαστεί από τα ποσοστά του. Ο Ερίκ Ζεμούρ ακροδεξιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, παραδέχθηκε ότι ο Μελανσόν κατάφερε να συσπειρώσει την Αριστερά με τρόπο που δεν το κατάφερε ο ίδιος με την Δεξιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...