264
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά στο βίντεο που ανέβασε στα social media την Τετάρτη | YouTube

Ζελένσκι: Η Ρωσία εκβιάζει τον πλανήτη με την απειλή της πείνας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 11:39
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά στο βίντεο που ανέβασε στα social media την Τετάρτη
|YouTube

Ζελένσκι: Η Ρωσία εκβιάζει τον πλανήτη με την απειλή της πείνας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 11:39

Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν εξαιτίας του αποκλεισμού από τη Ρωσία των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Πέμπτη, ο Ζελένσκι είπε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας «τρομερής επισιτιστικής κρίσης», με την Ουκρανία ανίκανη να εξάγει μεγάλες ποσότητες σιταριού, καλαμποκιού, λαδιού και άλλων προϊόντων, τα οποία είχαν έναν «σταθεροποιητικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά».

«Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς μπορεί να υπάρχει έλλειψη προϊόντων σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, αν συνεχιστεί ο ρωσικός αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η Ρωσία έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της ουκρανικής ακτής στη διάρκεια των σχεδόν 15 εβδομάδων πολέμου και τα πολεμικά πλοία της ελέγχουν τη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, εμποδίζοντας έτσι τις εξαγωγές των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων και αυξάνοντας τις τιμές των σιτηρών.

Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί τις προμήθειες τροφίμων.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι για την κατάσταση ευθύνονται οι νάρκες που έχουν ποντίσει οι Ουκρανοί στη θάλασσα και οι διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

Κατηγορώντας τη Ρωσία για τον αποκλεισμό, ο Ζελένσκι είπε ότι «ενώ αναζητούμε τρόπους για να προστατεύσουμε την ελευθερία, κάποιος άλλος την καταστρέφει. Κάποιος άλλος εξακολουθεί να εκβιάζει τον κόσμο με πείνα».

Η Ουκρανία εξήγε έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρά μηνιαίως πριν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο όγκος των εξαγωγών αυτών μειώθηκε έκτοτε σε περίπου ένα εκατομμύριο, καθώς η Ουκρανία, η οποία συνήθιζε να εξάγει τα περισσότερα προϊόντα της μέσω των θαλασσίων οδών, υποχρεώθηκε να μεταφέρει τα σιτηρά με τρένο μέσω του δυτικού της συνόρου ή μέσω των μικρών λιμανιών της στον ποταμό Δούναβη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...