Πού γύρισε η Ευρώπη με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο δείχνει το θέμα που ανέδειξε ο Γκουίντο Ολίμπιο στην Corriere della Sera: πάρα πολλά χρόνια πίσω. Ο ιταλός συντάκτης παρέθεσε δύο φωτογραφίες, τη μία δίπλα στην άλλη, γράφοντας ότι πρόκειται για ποστ «που άνοιξαν στο Twitter κάποιοι ειδικοί».
Ο τίτλος του μικρού σχολίου του είναι «Σομ 1916 και Μπούτσα 2022».
Η πρώτη φωτογραφία είναι ιστορική, αφού αφορά την αιματηρότατη Μάχη του Σομ από τον «Μεγάλο Πόλεμο» (τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) ο οποίος σόκαρε τη Γηραιά Ηπειρο τερματίζοντας τα ανέμελα χρόνια της μποέμικης «Μπελ Επόκ»: «μία ωραία πρωία» εκεί όπου αποβραδίς έρρεε άφθονος ο καμπανίτης ξαφνικά έρρευσαν οι ποταμοί του αίματος.
Το καρέ δείχνει τους κρατήρες που άνοιξαν στα χωράφια οι βόμβες, οι οποίες ευθύνονται και για την αιματοχυσία της ευρωπαϊκής νεολαίας.
Η δεύτερη φωτογραφία είναι τωρινή, από τις μάχες στα ουκρανικά πεδία. Δείχνει και πάλι κρατήρες στο έδαφος, αυτή τη φορά από το ρωσικό Πυροβολικό που βάλλει εναντίον ουκρανικών θέσεων στα ανατολικά.
Τα σημάδια του σφυροκοπήματος ενώνουν τις δύο ιστορικές περιόδους, σχολίασε ο Ολίμπιο, καθώς «υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στους δύο πολέμους». Ποια είναι αυτά; «Η εκτεταμένη χρήση των όπλων» κυρίως, σε ένα ανάλογο έδαφος – λασπώδες.
Η συσχέτιση των ουκρανικών πεδίων μαχών με τη Μάχη του Σομ είναι εσκεμμένη, ώστε να υπομνησθεί ο όλεθρος αλλά και τα θεμέλια της νίκης των Συμμάχων: δίπλα στο γαλλικό ποτάμι, από την 1η Ιουλίου έως τις 18 Νοεμβρίου του 1916, έπεσαν περί τα 1.200.000 κορμιά, όμως άνοιξε ο δρόμος για την ήττα της Γερμανίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News