Τα επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να λειτουργούν μόνο στη διάρκεια της μέρας ενώ ακόμη και τότε εμφανίζονται φυσικά εμπόδια όπως συννεφιά και ομίχλη. Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων έξω από τη Γη που παράγουν απρόσκοπτα 24ώρες το 24ωρο 365 μέρες τον χρόνο ηλιακή ενέργεια.
Η δημιουργία τέτοιων διαστημικών ηλιακών πάρκων μελετάται από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από κυβερνήσεις διαφόρων χωρών. Η Κίνα είχε κάνει γνωστό πριν από ένα χρόνο ότι επιθυμεί να φτιάξει ένα τέτοιο ηλιακό πάρκο στο πλαίσιο της προσπάθειας της να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Ο αρχικός προγραμματισμός αυτού του σχεδίου έκανε λόγο για έναρξη των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας ενός διαστημικού ηλιακού πάρκου το 2030.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι επιτελείς αυτής της προσπάθειας αποφάσισαν να ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα.
Το 2028 θα εκτοξευτεί ένα δορυφόρος που θα αποτελεί μια μικρογραφία ενός ηλιακού πάρκου. Ο δορυφόρος αυτός θα παράγει και θα μεταδίδει είτε στη Γη είτε σε άλλους δορυφόρους την πολύτιμη ενέργεια είτε με την μορφή μικροκυμάτων είτε με την μορφή δεσμών λέιζερ. Αν οι δοκιμές είναι πετυχημένες η Κίνα θα προχωρήσει στην δημιουργία μιας μεγάλης εγκατάστασης η οποία προοδευτικά θα αυξάνει τις δυνατότητες της με τελικό στόχο στα μέσα του αιώνα να παράγει ποσότητες ενέργειας παρόμοιες με αυτές που παράγει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Κίνας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News