Υπάρχουν ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, που παρά τους κύκλους της σκληρής χημειοθεραπείας στην οποία υποβάλλονται, δυστυχώς δεν παρουσιάζουν βελτίωση. Σύμφωνα με τους New York Times, όμως, υπάρχει ένα φάρμακο που στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα με επιτυχία και ακρίβεια λέιζερ, και ως εκ τούτου μπορεί επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης του όγκου και παρατείνει τη διάρκεια της ζωής της ασθενούς, σε βαθμό που σπάνια καταγράφεται σε ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου.
Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 557 ασθενείς, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που έγινε στο Σικάγο και ακολούθως δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην πρωτεΐνη HER-2, η οποία αποτελεί έναν κοινό παρονομαστή σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αλλά και άλλους τύπους καρκίνου και όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, το φάρμακο τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη ανέστειλε την παραγωγή της.
Οι ογκολόγοι ευελπιστούν ότι το φάρμακο τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη, που ανέπτυξαν οι εταιρείες AstraZeneca και Daiichi Sankyo, θα αλλάξει στο μέλλον τον τρόπο που γίνεται η αντιμετώπιση ενός από τους συχνότερους καρκίνους του μαστού σε προχωρημένο στάδιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το φάρμακο μείωσε κατά 49% τον κίνδυνο επιδείνωσης του καρκίνου και επίσης μείωσε κατά 36% τον κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση πάντα με την κλασική χημειοθεραπεία.
Η επιβίωση του ασθενούς χωρίς επιδείνωση της νόσου (η περίοδος κατά την οποία ο όγκος ήταν σταθερός ή συρρικνώθηκε και δεν είχε ξεκινήσει να χειροτερεύει η κατάσταση του ασθενούς) αυξήθηκε από 5,4 μήνες κατά μέσο όρο στην περίπτωση της χημειοθεραπείας, σε 10,1 μήνες με τη λήψη του φαρμάκου τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε.
Στις ασθενείς με ορμονοευαίσθητο καρκίνο (που είναι και οι περισσότερες), ο μέσος χρόνος επιβίωση αυξήθηκε από 17,5 μήνες με τη χημειοθεραπεία, σε 23,9 μήνες, δηλαδή κατά τουλάχιστον μισό έτος (6,4 μήνες), ενώ και στη μικρότερη ομάδα ασθενών με όγκους μη ευαίσθητους στις ορμόνες, η επέκταση του χρόνου επιβίωσης ήταν ανάλογος (6,3 μήνες).
Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα από τις μελέτες τους, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση έγκρισης στις ρυθμιστικές αρχές για ευρεία χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με HER2 θετικό καρκίνο του μαστού. Κάτι που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να γίνει σε μερικούς μήνες.
Αν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων δώσει επέκταση έγκρισης στο φάρμακο, θα μπορούν να το λάβουν άμεσα και οι ασθενείς στη χώρα μας.
Μελέτη και για τα πρώτα στάδια
Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες ανέφεραν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τις κλινικές μελέτες και σε αρχικού σταδίου ασθενείς με καρκίνο του μαστού, ώστε να διαπιστώσουν εάν το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα και σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει και να συρρικνώνει καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν την πρωτεΐνη HER2 (η οποία βοηθά την ανάπτυξη των όγκων), περιορίζοντας ταυτόχρονα τη βλάβη από τα υγιή κύτταρα.
Ως φάρμακο είχε ήδη εγκριθεί το 2019 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, και λίγο αργότερα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), για ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου σταδίου, με θετικό HER2 καρκίνο του μαστού (περίπου το 15% του συνόλου των ασθενών).
Η νέα μελέτη έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό και στους συχνότερους καρκίνους με χαμηλά επίπεδα HER2 θετικούς ή HER2 αρνητικούς όγκους.
Το ίδιο φάρμακο έδειξε θεαματικά αποτελέσματα και σε ασθενείς με καρκίνο του ορθού (εδώ). Μπορεί η μελέτη να ήταν μικρή και να διήρκεσε μόλις έξι μήνες, όμως οι ειδικοί ογκολόγοι, που σπάνια εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους, σε αυτήν την περίπτωση δεν κατάφεραν να τον κρύψουν.
Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου στη Ελλάδα
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα κηρύξει την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», για τη δωρεάν Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού.
Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ το παρόν θα δώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα απευθύνει χαιρετισμό.
Εκ μέρους της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά, θα απευθύνει χαιρετισμό ο σύζυγος της, Ανδρέας Τσούνης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News