375
| Menelaos Myrillas / SOOC

Ζοφερή πρόβλεψη Αδωνι Γεωργιάδη: Χριστούγεννα με τη βενζίνη στα τρία ευρώ το λίτρο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 14:33
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ζοφερή πρόβλεψη Αδωνι Γεωργιάδη: Χριστούγεννα με τη βενζίνη στα τρία ευρώ το λίτρο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2022, 14:33

«Οι τιμές των καυσίμων διεθνώς παραμένουν υψηλές», αναγνώρισε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα για τον προσεχή χειμώνα.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που ξεπερνά τις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα προχώρησε σε μια εφιαλτική πρόβλεψη για βενζίνη στα τρία ευρώ το λίτρο τα Χριστούγεννα.

«Την εβδομάδα που μας πέρασε», είπε ο υπουργός, «ο ΟΠΕΚ ανακοινώσε την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα με σκοπό να πέσει η τιμή. Δεν έπεσε η τιμή ούτε κατά 1 δολάριο, θεωρήθηκε μικρή αυτή η αύξηση. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ επέτρεψαν την μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη παρά τα sanctions που έχει η Βενεζουέλα με σκοπό να πέσει η τιμή. Η τιμή έπεσε στην αρχή 5-6 δολάρια μετά ξανανέβηκε δηλαδή ξεκίνησε από τα 118 δολάρια και έφτασε τα 121 δολάρια. Οι δε προβλέψεις του πετρελαίου για τον χειμώνα μιλάνε για μια μέση τομή του βαρελιού 138,5-140 δολάρια. Αυτό σημαίνει περίπου 3 ευρώ με -2,80 ευρώ πάντως παραπάνω απ’ ότι είμαστε σήμερα. Σήμερα είμαστε στο 2,30-2,40 €, με 120 μέσο όρο τιμής. Μπορεί να μην είναι τρία ευρώ, αλλά οι προβλέψεις είναι ότι το πετρέλαιο τον χειμώνα θα αυξηθεί», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες και αναγνώρισε ότι οι πολίτες πλήττονται από την ακρίβεια. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι επί διακυβέρνησής του, αύξησε τις τιμές στα καύσιμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση τους αύξησε τους φόρους. Όταν ως κυβέρνησης αυξάνεις τους φόρους το να λες σαν αντιπολίτευση να τους μειώσουν είναι πολύ εύκολο. Ο Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός τους φόρους στα καύσιμα τους αύξησε τι να έρθει να μου πει εμένα για τους φόρους . Η συνταγή Τσίπρα είναι να τους αυξήσω όχι να τους μειώσω γιατί σαν αντιπολίτευση ότι λες είναι ανέξοδο, στην κυβέρνηση είναι ότι λες έχει συνέπεια», σχολίασε.

Ερωτηθείς αν θα παρατηθεί η επιδότηση των καυσίμων, ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε σε ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άπειρους πόρους. Για τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ είναι αποτέλεσμα της διατάραξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε πως είναι αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...