Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εξαγωγής των σιτηρών της μέσω της Λευκορωσίας – σιδηροδρομικώς και έπειτα διοχέτευση στην αγορά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας – προκειμένου να παρακάμψει τον ρωσικό αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, μετά την επιστροφή του από το Ντομπάς. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών ενδέχεται να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η Λευκορωσία, που χρησιμοποιείται από τη σύμμαχό της, τη Ρωσία, ως βάση για την εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επιτρέψει τα ουκρανικά σιτηρά να περάσουν από τα εδάφη της προς τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, αν επιτραπεί και στο Μινσκ να μεταφέρει λευκορωσικά αγαθά από τα λιμάνια.
Την ιδέα αυτή είχε προωθήσει ως «λύση» στην επισιτιστική κρίση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε υποστηρίξει, περαιτέρω, ότι δεν υφίσταται αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών (περισσότερα εδώ).
«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ακολουθήσουμε αυτό το σχέδιο και να βοηθήσουμε τους “φιλικούς” γείτονές μας», ήταν η απάντηση Ζελένσκι στη ρωσική πρόταση, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ξένο στόλο και όπλα ζητά το Κίεβο
Η Ουκρανία, συνέχισε ο Ζελένσκι, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα μεσολάβησης του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, πρόσθεσε. «Η ισχυρότερη εγγύηση μας για την άρση του αποκλεισμού αυτού ή του άλλου διαδρόμου από τα λιμάνια για την εξαγωγή σιτηρών είναι να απαντήσουμε με όπλα που θα βρίσκονται στην περιοχή», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος.
«Δουλεύουμε σε αυτό με συγκεκριμένα κράτη, με συγκεκριμένα αντιπλοϊκά συστήματα, εργαζόμαστε και σταδιακά τα παραλαμβάνουμε», συμπλήρωσε.
Οι ΗΠΑ υιοθετούν τις ουκρανικές καταγγελίες περί κλοπών σιτηρών από τους Ρώσους
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «αξιόπιστες» τις πληροφορίες ότι η Ρωσία «κλέβει» τα σιτηρά της Ουκρανίας που προορίζονται για εξαγωγή με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος.
Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό «στρογγυλό τραπέζι» με φιλάνθρωπους, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτή η καταγγελλόμενη κλοπή αποτελεί μέρος των ευρύτερων ενεργειών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έπληξε την ικανότητα του Κιέβου να εξάγει τη σοδειά και επιδείνωσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
«Ολα αυτά είναι σκόπιμα» είπε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «εκβιάζει» τη Δύση με σκοπό να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Στη δίνη της επισιτιστικής ανασφάλειας
Υπενθυμίζεται πως οι ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας και με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, «απειλούν να οδηγήσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια», όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ τον περασμένο μήνα. Αν δεν υπάρξει λύση, τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης θα είναι κλιμακωτά, «υποσιτισμός, πείνα και λιμός, σε μία εξελισσόμενη για αρκετά χρόνια κρίση», είχε δηλώσει ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι από τις δυσμενείς εξελίξεις στην παραγωγή και στη διακίνηση των σιτηρών 53 χώρες κινδυνεύουν από λιμό, και αυτό επειδή η Ρωσία και η Ουκρανία πριν από τον μεταξύ τους πόλεμο τροφοδοτούσαν 26 χώρες με τα σιτηρά τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό, περί το 50%. Δεδομένου ότι στις φτωχότερες χώρες περισσότερο από το 50% του εισοδήματος δαπανάται στην κατανάλωση τροφίμων, οι ταραχές που έχουν ήδη ξεσπάσει στη Σρι Λάνκα, στο Περού και στην Τυνησία θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή για γενικότερες αναφλέξεις (περισσότερα εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News