861
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί για τους επιστήμονες ο κορονοϊός, καθώς δυόμιση χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, δεν μπορούν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα | Shutterstock

Μπορεί η μακρά Covid να προκαλέσει θάνατο; Δυστυχώς μπορεί, σύμφωνα με νέα ανάλυση

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 19:56
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί για τους επιστήμονες ο κορονοϊός, καθώς δυόμιση χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, δεν μπορούν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα
|Shutterstock

Μπορεί η μακρά Covid να προκαλέσει θάνατο; Δυστυχώς μπορεί, σύμφωνα με νέα ανάλυση

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 19:56

Περισσότερους από 100 θανάτους πολιτών στις ΗΠΑ εξετάζουν από τον Μάρτιο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των επίμονων συμπτωμάτων που τους προκάλεσε η μακρά Covid.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη καταγραφή από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών της Υγείας (NCHS) των ΗΠΑ, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες από τους καταγεγραμμένους θανάτους του 2020 και του 2021, ώστε να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς οφείλονται στη μακρά Covid.

Σύμφωνα με άρθρο του Politico, που είχε δημοσιευτεί πριν από τρεις μήνες, η ανασκόπηση του CDC για τους θανάτους που συνδέονται με τη μακρά Covid και τις επιπλοκές που μπορούν να εκδηλωθούν σε ασθενείς, είναι η πρώτη του είδους της.

Πάντως, το Politico σπεύδει να υπογραμμίσει ότι δεν είναι σαφές εάν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν υποκείμενα νοσήματα, η αν η μακρά Covid ήταν η αιτία του θανάτου ή ακόμη ένας παράγοντας που βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η μακρά Covid αφορά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, από μακρά Covid μπορεί να νοσήσει έως και το 30% των ασθενών που θα κολλήσουν κορονοϊό. Η νόσος δεν έχει κάποιο τεστ για να γίνει διάγνωση, όμως κρίνεται από τη μακρά διάρκεια των συμπτωμάτων της.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει στάνταρ διάγνωση, για τους ερευνητές είναι δύσκολο να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα για τους θανάτους. Μάλιστα, δεν έχουν βασικά δεδομένα στη διάθεσή τους, κάτι που δυσκολεύει ακόμα και την έναρξη της μελέτη τους.

«Είναι δεδομένο ότι γίνεται υποδιάγνωση στα περιστατικά μακράς Covid», δήλωσε ο Σάιραμ Παρτιασαράθι, επικεφαλής του τμήματος Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Κι αυτό διότι εάν κάποιος δεν γνωρίζει ότι η κατάσταση της υγείας του αποτελεί ιατρικό πρόβλημα προς διερεύνηση ή θεραπεία, δεν πηγαίνει στον γιατρό για να ζητήσει βοήθεια», εξηγεί ο ίδιος.

H πρώτη μεγάλη μελέτη

Τρεις μήνες μετά το ρεπορτάζ του Politico, οι ειδικοί έχουν δημοσιεύσει αρκετές μελέτες, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μακρά Covid μπορεί όντως να οδηγήσει σε θάνατο.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη του είδους της έρευνα, οι ασθενείς που όταν νοσηλεύθηκαν λόγω λοίμωξης Covid-19 σε νοσοκομείο είχαν εκδηλώσει σοβαρή συστηματική φλεγμονή, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες μετά τη φαινομενική ανάρρωσή τους.

Η μελέτη, πάντως, δείχνει ότι αν οι ασθενείς λαμβάνουν συστηματικά στεροειδή φάρμακα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο κίνδυνος θανάτου λόγω σοβαρής μακράς Covid μειώνεται στο μισό.

Τη μελέτη έκαναν ερευνητές του τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρτς Μάινους και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Medicine.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.207 ενήλικες που είχαν νοσηλευθεί κατά τη διετία 2020-21 μετά από λοίμωξη Covid-19 και οποίοι είχαν παρακολουθηθεί για χρονικό διάστημα έως ενός έτους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ως δείκτης για τη σοβαρότητα της φλεγμονής τους κατά τη νοσηλεία τους χρησιμοποιήθηκε η συγκέντρωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα τους, η οποία εκκρίνεται από το ήπαρ ως αντίδραση στο σήμα της φλεγμονής. Οσο πιο αυξημένη ήταν η συγκέντρωση της CRP σε έναν ασθενή, τόσο πιο βαριά ήταν η κατάστασή του κατά τη νοσηλεία του.

Από την έρευνα φάνηκε ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα CRP κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο, είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία μέσα στο επόμενο έτος μετά το εξιτήριό τους, σε σχέση με εκείνους που είχαν το μικρότερο επίπεδο CRP κατά τη νοσηλεία τους. Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θανάτου που σχετιζόταν με τη σοβαρή φλεγμονή μειωνόταν ξανά έως κατά 51%, αν ο ασθενής είχε πάρει αντιφλεγμονώδη στεροειδή φάρμακα αμέσως μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο και την ανάρρωσή του από την οξεία φάση της Covid-19.

«Πολλά λοιμώδη νοσήματα συνοδεύονται από αύξηση στη φλεγμονή. Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτή η φλεγμονή είναι εστιασμένη τοπικά εκεί που βρίσκεται η λοίμωξη. Ομως η Covid-19 είναι διαφορετική επειδή δημιουργεί φλεγμονή σε πολλά μέρη του οργανισμού, και όχι μόνο στους πνεύμονες. Για παράδειγμα κάνει φλεγμονή στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στους νεφρούς. Και η εκτεταμένη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών», σχολιάζει ο δρ Μάινους.

Οι αμερικανοί ερευνητές επεσήμαναν ότι η Covid-19 πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία δυνητικά χρόνια νόσος, ιδίως αν είχε προηγηθεί σοβαρή φλεγμονή κατά τη φάση της νοσηλείας. Γι’ αυτό συστήνουν να γίνεται πιο ευρεία συνταγογράφηση στεροειδών λαμβανόμενων από το στόμα σε αυτούς τους ασθενείς με κορονοϊό που παίρνουν εξιτήριο.

Σύμφωνα με τον Μάινους, «όταν κάποιος έχει κρυολόγημα ή ακόμη και πνευμονία, συνήθως θεωρούμε ότι η αρρώστια του έχει τελειώσει μόλις ο ασθενής αναρρώσει. Αυτό είναι διαφορετικό από μία χρόνια νόσο, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή ο διαβήτης, που συνεχίζουν να επηρεάζουν τους ασθενείς μετά από ένα οξύ επεισόδιο. Κατά παρόμοιο τρόπο, είναι ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι η Covid-19 μπορεί να έχει επιπτώσεις διαρκείας σε πολλά μέρη του σώματος μετά την ανάκαμψη των ασθενών από το αρχικό επεισόδιο».

Οι ίδιοι ερευνητές είχαν καταδείξει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι άνθρωποι που νοσηλεύθηκαν με βαριά Covid-19 και φαινομενικά ανάρρωσαν, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στο επόμενο έτος μετά το εξιτήριό τους, σε σύγκριση με όσους είχαν μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα Covid-19 και δεν είχαν νοσηλευθεί. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι για μερικούς ασθενείς, η λεγόμενη μακρά Covid μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...