369
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια δηλώσεων στη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο μπλόκαραν την επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 10:02
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια δηλώσεων στη Μόσχα, την περασμένη εβδομάδα
|Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο μπλόκαραν την επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 10:02

«Νιέτ» είπαν Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο στον Σεργκέι Λαβρόφ, που είχε προγραμματίσει επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι τη Δευτέρα.

Οι τρεις χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για το αεροπλάνο που επρόκειτο να μεταφέρει στη σερβική πρωτεύουσα τον κορυφαίο διπλωμάτη της Μόσχας.

Ετσι, η επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών ματαιώθηκε, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax υψηλόβαθμη πηγή στο ρωσικό υπουργείο, που επιβεβαίωσε πληροφορία σερβικού μέσου ενημέρωσης.

«Η διπλωματία μας δεν διαθέτει ακόμη την ικανότητα της τηλεμεταφοράς», είπε η πηγή.

Για την απαγόρευση των υπερπτήσεων ρωσικών αεροσκαφών είχε προειδοποιήσει η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, την Κυριακή.

Η Σερβία, η οποία έχει στενούς πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά παράλληλα διαπραγματεύεται την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει αποκρούσει τις πιέσεις για να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο σέρβος ομόλογός του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Σερβία, ενώ σταμάτησε την παροχή σε άλλες χώρες επειδή αρνήθηκαν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε τριετές συμβόλαιο παροχής αερίου με ευνοϊκές τιμές.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Pink, η σέρβα πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η θέση της χώρας της είναι «δύσκολη», «σε ένα κόσμο όπου, δυστυχώς, κανένας πια δεν θέλει να συζητήσει και ακόμη λιγότερο να ακούσει κάποιον άλλο».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την τελετή ορκωμοσίας του στη σερβική Βουλή, την περασμένη εβδομάδα – REUTERS/Marko Djurica

Η Μπρνάμπιτς εξήγησε ότι ο σέρβος πρόεδρος εργάζεται για την οργάνωση της επίσκεψης και ότι είχε «μια σειρά συναντήσεων με αντιπροσώπους της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της ΕΕ».

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη», δήλωσε την Κυριακή η Μπρνάμπιτς, εξαιτίας της «επιμελητείας» και ακριβέστερα των «υπερπτήσεων» χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή του ρωσικού κυβερνητικού αεροπλάνου.

Ο ρώσος υπουργός επρόκειτο να φθάσει στη Σερβία τη Δευτέρα και να συνεχίσει την επίσκεψή του εκεί την Τρίτη, πριν μεταβεί στην Τουρκία.

Στο Βελιγράδι επρόκειτο να συναντήσει τον σέρβο πρόεδρο, τον σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς και τον πατριάρχη της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας, Πορφύριο.

Το γραφείο του Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι ο σέρβος πρόεδρος θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με τον ρώσο πρεσβευτή στο Βελιγράδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...